Kihirdették a Rubicon Intézet tudományos pályázatának díjazottjait

2021. május 11. 12:05

A történelemtudomány művelői számára első ízben kiírt felhívásra több mint száztíz pályamű érkezett.

2021. május 11. 12:05
null

Kihirdették a Rubicon Intézet „A 20. századi magyar történelem új szemszögből” című, 1 millió forint összdíjazású pályázatának nyerteseit – írja az intézet sajtóközleménye.

A Rubicon Intézet év elején közzétett pályázatára olyan tanulmányokat vártak, amelyek új nézőpontból mutatják be a 20. századi magyar történelem eseményeit, ismert vagy ismeretlen személyiségeit. Több szempontot is megfogalmaztak a szervezők, ami alapján az elbírálásnál előnyben részesülhet egy pályázat. Így többek között azok a tanulmányok, amelyek tudományos alapon megkérdőjelezik a kiválasztott esemény következményeinek hagyományos értelmezését, eddig széles körben nem ismert történést vonnak be a történeti látókörbe, a Trianon-traumát családi sorsokba ágyazva jelenítik meg, vagy az egyházüldözések hétköznapi gyakorlattá váló politikáját tárják fel.

Nagy öröm számunkra, hogy a pályázók között az egyetemi oktatók és doktoranduszok mellett középiskolai tanárokat és diákokat is egyaránt találhattunk”

– emeli ki dr. Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója, a szakmai zsűri tagja. A témákat illetően hozzátette: több kiváló tanulmány ismertette a trianoni sorsokat, az 1950-es évek terrorját, a családok megaláztatását, a „kulákcsaládokkal” szembeni eljárásokat. Továbbá a pályaművek között szerepeltek világháborús emléknaplók és visszaemlékezések, valamint néhány értekezés a magyar külpolitika kérdéskörét is érintette, de megtalálhatók voltak a sport- és a helytörténeti témafeldolgozások is a munkák között. Külön említést érdemel, hogy több pályamű, nagyon alapos kutatótevékenység eredményeként egy-egy személyiség életútját is bemutatta.

Az 1 millió forint összdíjazású pályázat első 10 helyezettje részesül pénzjutalomban, valamint a bírálóbizottság döntése alapján különdíjakat is kiosztanak a résztvevők között.  A legjobb pályaművek a Rubicon Intézet honlapján is hamarosan olvashatóak, amelyek közül egy válogatást a Rubicon Történelmi Magazin is megjelentet.

Nyitóképen: A Trianon 100 nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án. Illusztráció. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. május 11. 12:32
Reméljük,a Csunderlich Csucsu (Párttörténeti Intézet)is nyert-ő Kun Béla és Károlyi (fan) rajongó,Krausss Tamás képére formált tanitványa. Az MCC "kudarca". :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!