Rendeződhet a budavári ingatlanok ügye – így módosulhat a lakástörvény

2021. május 12. 12:15

Benyújtották a lakástörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók arról, hogy vásárolhatják meg lakásukat az erre jogosultságot szerző bérlők!

2021. május 12. 12:15
null
Pálfy Dániel Ábel

Benyújtotta a lakástörvény módosításáról szóló törvényjavaslatot kedden Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A módosító indítvány egyik nem titkolt célja az elmúlt években sok közéleti vitát kiváltott vári lakások helyzetének rendezése, de a  tervezett módosítás több tízezer családot is érinthet.

A hivatalosan „a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról” elnevezést viselő törvénytervezetről 

információink szerint várhatóan a tavaszi ülésszak vége felé, júniusban dönt majd az országgyűlés.

A módosítás értelmében az erre jogosult bérlők kedvezményes áron megvásárolhatnák azokat a jelenleg önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, amelyekben élnek. Lényeges még, hogy a javaslat negyedik paragrafusa úgy fogalmaz, „helyi önkormányzat rendelete lakáscélú műemléképületet forgalomképtelen törzsvagyonnak nem minősíthet.”. A törvény e szakasza sarkalatos törvénynek minősül majd.

Évtizedek óta rendezetlen a vári lakások helyzete

Az I. kerület műemlék épületeiben lévő lakások – köztük a Várban található ingatlanok – helyzete egyedülálló, ugyanis a rendszerváltoztatást követően ugyanis ezeket a „tanácsi” lakásokat nem engedték privatizálni, így az önkormányzati tulajdonba kerültek. Az ezekben az ingatlanokban lakó emberek egy része olyan lakásban élt, amelyet tőle vagy családjától államosítottak a szocializmus idején. Épp ezért ma is

sokan évtizedek óta gyakorlatilag a saját lakásukat bérelik az önkormányzattól.

Az igazságtalan helyzetet úgy kívánták rendezni, hogy az érintettek részére rendkívül alacsony szociális bérleti díjat állapítottak meg (252 forint négyzetméterenként), és úgynevezett örökbérleti jogot szereztek, vagyis e lakások bérleti joga örökölhető lett. Ezt a bérleti jogot emellett az önkormányzat hozzájárulásával el is cserélhették egyéb ingatlan tulajdonjogára. A lakáscsere után az új bérlőnek továbbra is örökölhető volt a bérleti joga, azonban már költségelvű lakbért kellett fizetnie.

A lakók közül sokan szerették volna megvásárolni az évtizedek általuk birtokolt ingatlant, de erre eddig nem volt lehetőségük, többen közülük ezért saját tulajdonú ingatlanra cserélték lakásuk bérleti jogát. Amennyiben elfogadják a törvénymódosítást, ez az igazságtalan helyzet fog rendeződni.

Ezek a lakástörvényt módosító javaslat legfontosabb elemei

A törvénymódosítással életbe lépő legfontosabb változások az alábbiak :

  • A legalább 2020. december 31. napjától fennálló, vételi jog szempontjából alapul vett bérleti jogviszony esetén az önkormányzati, és az állami tulajdonú önálló ingatlanként nyilvántartott lakásra vételi jog illeti meg a magánszemély bérlőket és bérlőtársakat, vagy hozzájárulásukkal egyenes ági rokonaikat, és örökbe fogadott gyermekeiket.
     
  • Amennyiben az erre jogosultak kérelmezik, a vételi joggal érintett lakás törvény szerint megállapított forgalmi értékét az államnak vagy az önkormányzatnak fél éven belül közölnie kell velük.
     
  • A vételi joggal érintett lakás vételára a forgalmi érték 30%-a, amennyiben a bérleti jogviszony időtartama 2021. január 1-jén nem éri el az egy évet, és ezen felül minden bérleti jogviszonyban töltött év után  további 1%-kal alacsonyabb, de legalább a forgalmi érték 15%-a. 
     
  • Amennyiben ezt az összeget a vevő egy összegben fizeti meg, a megállapított vételárból további 30 % kedvezményt kap.  
     
  • Az ugyanarra az önkormányzati, vagy állami lakásra  azonos bérlővel egymást követően létesített határozott időre szóló bérleti jogviszonyok időtartamai összevontan minősülnek a törvény alapjául vett időtartamnak. 
     
  • A bérlők és jogelődeik bérleti jogviszonyai is összevontan érvényesülnek. 
     
  • Az elővásárlási jogával élni nem kívánó bérlő szerződésének fennállásáig, vagy ha bérleti jogviszonya korábban nem szűnik meg, holtáig kizárólag a bérlő írásbeli hozzájárulásával lehet a lakását elidegeníteni, vagy harmadik személy részére értékesíteni. 
     
  • Nem lehet megvásárolni többek között az átalakításra, korszerűsítésre, felújításra, bontásra kijelölt, vagy rehabilitációra kijelölt területen lévő épületben található önkormányzati lakásokat, a szolgálati lakásokat, valamint a bérlőkijelölési és az ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási joggal érintett ingatlanokat. 
     
  • Ugyanígy nem megvásárolhatók a műteremlakások,  szociális bérbeadás céljából épített, felújított, a nyugdíjasházban található, és a tilalommal terhelt lakások.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2021. május 13. 20:01
Azt írtad, hogy "azokat a bérleményeket meg kellett venni". Nem értem, hogy egy bérleményt ki és miért kell(ett) hogy megvegyen.
Isten jobb keze
2021. május 13. 01:11
Vagyon ellopása, magánosítás legújjabb módja a Fidesztől! Egy lakást nem azért adunk bérbe , hogy adott esetben akár 20 év múlva szarért meg lehessen venni! Jó vastag bőrvan a Fidesz arcán, gerinc meg semmi! Tulaj önkormányzat feje felűl eladni a bérlakást! Ugyes, okos húzás! Persze az állandóan szaros szájú báyer zsótyika, meg a kis buzi rákai gyerek, ill a többi nyalógép autómata jól jár! Meg egy pár ellenzéki is!
Illieral
2021. május 12. 16:52
Nekem ezzel igazából nincs gondom, csak a nagyon kedvezményes árat látom hülyeségnek, és nem csak a vári lakásokról van szó, hanem mindenről országszerte. Piaci ár 70-80% lenne indokolt. Ha valakinek ez nem jó maradhat bérlő vagy el kell adni másnak. Ezzel hatalmas veszteség éri az önkormányzatokat és az államot is. De mondom politikától függetlenül gondolom így, hiszen a bérlők között van mindenütt jobbos balos és a tököm tudja még mi.
Illieral
2021. május 12. 16:29
Politikától függetlenül, ezzel nem éri vagyonveszteség az önkormányzatokat? + Azért ahol én laktam korábban, volt jónéhány alkoolista önkormáyzati lakásokban, miközben úgyanott fiatalok vettek úgyanolyan lakásokat 40 millióért jó sok hitellel, aztán egy két alkesz meg megveheti 6 millióért, mert 20 éve benne lakik és baszott bármit is csinálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!