Itt tudhat meg mindent a magyar érettségiről!

2021. május 03. 06:55

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

2021. május 03. 06:55
null

Hétfő reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, a másfél méteres távolság betartásával, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik.

A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata

– nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.    

Mi történik, ha nem ért oda időben az érettségiző?

Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatantárgyból pótlóvizsgát tehet. Ezekről az igazgatóság dönt – derül ki a Sulilife folyamatosan firrsülő cikkéből. Mit írják,

ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról felróható okból elkésik, távol marad, vagy a vizsgáról engedély nélkül eltávozik, az adott vizsgatantárgyból javítóvizsgát tehet.

Tehát nem dől össze a világ, ha valamilyen okból kifolyólag elkéstél, de természetesen nem szerencsés élni ezzel a lehetőséggel.

Milyen pontozási szabályoknak kell megfelelni a középszintű magyar érettségin?

Az írásbeli résznél 100 pont a maximum. 90 pontot lehet elérni magukkal a feladatokkal, 8 pontot adhatnak a helyesírásra és 2 pontot az írásképre.

Az feladatokért járó 90 pont a következőképpen oszlik el:
1. feladatrésznél: 50 pontot(szövegértés 40 pont, szövegalkotás 10 pont)
2. feladatrésznél: 40 pontot (tartalmi minőség 25 pont, nyelvi minőség 15 pont) lehet elérni.

Mi kell a ketteshez?

Minimum 25 százalékot kell elérni a középszintű magyar érettségin.

Mivel idén sem lesznek szóbelik, ezért fontos, hogy minél több pontot érj el az írásbelin.

Vírus előtti szinten a felvételizők száma

Az idei évben 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

Így vélekedik egy diák az érettségire való felkészülésről:

Hogy néz ki a feladatlap?

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

A középiskolai érettségikről, valamint a középiskolai oktatás legfrissebb híreiről bővebben ide kattintva olvashat!

Szívesen követné a gyermekeit, unokáit érintő középszintű oktatással kapcsolatos legfrissebb, legfontosabb híreket? A Sulife portál segítségére lesz!

(MTI)

Fotó: MTI/Varga György

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falfirka
2021. május 03. 13:03
25 %. a 7o IQ-soknak. borzalom hová süllyed az érettségi szinvonala!
NeMá
2021. május 03. 09:51
Szrtájk!
zakar zoltán béla
2021. május 03. 09:31
2005. óta "érettségi"
fogas paduc
2021. május 03. 09:25
Kicsit túl van dimenzionálva az irodalom. Az, hogy egy író mit érezhetett, amikor a mákos nudlit ette, azt csak ő tudhatja. Sokkalta inkább az írás és a beszédkészséget kellene számonkérni....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!