Határrevíziót akar egy momentumos politikus

2021. május 07. 14:18

A Nógrád megyei Horváth Ferenc területcsere révén szerezné vissza a somoskői várat.

2021. május 07. 14:18
null

Egy momentumos politikus Facebook-posztban vetette fel, hogy meg kellene fontolni egy területcserét Szlovákiával, melynek részeként hazánkhoz kerülne a somoskői vár. A nógrádi politikus az Azonnalinak is elmondta, hogy miként pattant ki a fejéből az ötlet. Azzal érvel, hogy Somoskő település Nógrád megyében, Magyarországon található, a falutól húsz méterre lévő somoskői vár viszont már szlovák területen áll. Északi szomszédunkban a legközelebbi település, Sátorosbánya négy kilométerre van a vártól, a többi környékbeli község pedig legalább tízre, így a vár nem kapcsolódik szervesen semmilyen településhez a szlovák oldalon.

A posztjában leírja, hogy 1999-ig húsz kilométert kellett utazni Somoskőről, ha valaki fel szeretett volna menni a pár lépésre lévő várba, azóta közvetlenül át lehet menni, de néhány évig még ezt követően is útlevél kellett, 2007-től, a schengeni egyezmény hazai életbeléptetésétől látogatható újra szabadon Magyarországról is.

Persze tisztában van azzal, hogy mindkét ország az Unió tagja és „természetesen nem ez a legfontosabb sem Magyarország, sem a Nógrád életében, mégis azt gondolom, hogy ez a vár és Somoskő összetartoznak” – fogalmaz. Úgy véli, évtizedek óta most van először olyan kormánya Szlovákiának, ahol „észérvek alapján és kölcsönösen előnyös hatások mentén felvethetőnek tartom a vár néhány hektáros területének – az utóbbi években más esetekben már alkalmazott – területcsere alapú kérését – írja.

A portálnak azt nyilatkozta, hiszi, hogy „két fejlett, jószándékú európai ország a 21. században példamutató tárgyalások útján helyre tud tenni egy 1924 óta fennálló, nyilvánvalóan irracionális helyzetet. Kijelentette továbbá, hogy akár Somoskő közvetlen közelében is végrehajtható a területcsere, de nem szeretne szerepet téveszteni.

Fotó: A somoskői vár látszik a reggeli köd felett Salgótarján közeléből fotózva 2020. november 24-én. MTI/Komka Péter

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2021. május 10. 07:59
bazzeg, trianon már 100 éve irracionális helyzet, mindent vissza!
zsolti123
2021. május 10. 00:44
Amikor egy magyar orvos műtéte módosított a trianoni határokon https://mult-kor.hu/amikor-egy-magyar-orvos-mutete-modositott-a-trianoni-diktatumon-20210215 Érdemes elolvasni
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. május 08. 22:26
Nem megoldható, mert a várban a két bástya között folyami hajózás zajlik, s a bazaltömlés a Bratislava - Kassa közötti vasúti forgalom biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen. tekintve, hogy ez a felvetés a magyar irredenta újabb bizonyítéka, az Európai Unió Tanácsa joghatályában megerősíti a Benes-dekrétumokat.
kaltran
2021. május 08. 20:36
Támogatom az ötletet, némi kiegészítéssel. Az úgynevezett "Szlovákiához" tartózó teljes Felvidéket, csatolják vissza Magyarországhoz, a maradék szlovák kutyaólakat fent északon pedig Csehországhoz, mert Szlovákia nincs, csak elkorcsosult cseh területek vannak, mint ahogy Ukrajna sincs, csak az echte orosz Kijevi Rusz van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!