Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Volt román külügyminiszter a budapesti találkozóról: A baloldal fasisztáz és putyinistáz

2021. április 02. 18:01

„Egy konzervatív szövetséget alapítottak vezető politikusok Lengyelországból, Magyarországról és Olaszországból” – írta a tegnapi Orbán-Morawiecki-Salvini találkozóról Teodor Baconschi.

2021. április 02. 18:01
null

Élesen bírálta Teodor Baconschi volt román külügyminiszter, az európai baloldalt, amiért Putyin-pártiaknak nevezte a csütörtöki, budapesti egyeztetés résztvevőit, azaz Orbán Viktor miniszterelnököt, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt és Matteo Salvinit, az olasz Liga párt elnökét – számol be a Magyar Nemzet.

„Egy konzervatív szövetséget alapítottak vezető politikusok Lengyelországból, Magyarországról és Olaszországból. Nyilvánosan megfogalmazott céljuk, hogy az európai integráció tartsa tiszteletben a keresztény értékeket, a családot és a hagyományt. A baloldal természetesen, a megszokott értelmiségi tisztességtelenségre épülő reflexszel nekiállt Putyin-barát szövetségként bemutatni ezt az új politikai csoportot. A baloldal vagy lefasisztáz, vagy putyinistának nevez. Tertium non datur (harmadik lehetőség nincs)” – fogalmazott Facebook-oldalán közölt bejegyzésében a bukaresti diplomáciát 2009 és 2012 között irányító jobboldali politikus.

„Érdekünk a zsidó–keresztény gyökereinket tiszteletben tartó európai élet védelme demokratikus és kulturális érvekkel egy emberi méltóságra és szabadságra épülő civilizációban. Remélem, hogy több más új térségbeli tagországgal együtt egy olyan gazdasági dinamizmus forrásai lehetünk, amely egész Európának kedvez. Ugyanakkor védjük meg közösen az Európai Unió alapító atyáinak értékeit, akik a kereszténydemokrácia jegyében álmodták meg az öreg kontinens háború utáni újjáépítését” mondta még tavaly a Magyar Nemzetnek Baconschi.

A volt külügyminiszter arra a kérdésre, hogy melyek a közös pontok vagy melyek lehetnek azok a témák az európai, illetve a nemzetközi politikában, amelyek mentén a magyar–román viszonyt javítani lehet, egyebek mellett azt mondta: mindkét országnak érdeke az európai projekt és az euroatlanti párbeszéd erősítése, Közép-Európa fejlesztése, a Nyugat-Balkán integrációjának és stabilitásának elősegítése.

Nyitókép: MTI//EPA/Robert Ghement

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. április 04. 08:38
Gyengébbek kedvéért: a zsidó-keresztény kultúra vagy kultúrkör nem vallási, hanem művelődéstörténeti fogalom. Pl. gondolkodjunk csak el egy pillanatra, honnan származik a gregorián zene, vagy hogy milyen nap van ma, és azt miért pont ma ünnepeljük...
brekker
2021. április 03. 18:53
Hódításokhoz nagyon megfelelő volt, hogy a későbbi zsákmányból lehetett fedezni a hiányzó tőkét, de egy nem növekedő gazdaságban maga a csőd.
Levente
2021. április 03. 17:10
12
Levente
2021. április 03. 17:09
1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!