Orbán és Salvini új jobboldali szövetségéről ír a nemzetközi média

2021. április 01. 14:00

A nyugati sajtó már melegít az Orbán–Salvini–Morawieczki-csúcsra.

2021. április 01. 14:00
null

Mint arról korábban írtunk, Salvini Orbánnal és a lengyelekkel képzeli el Európa újrandítását, ennek érdekében a magyar miniszterelnök csütörtökön fogadja Salvinit és Morawieckit (Salvini már reggel elindult Budapestre – a szerk.).

A téma a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz

Korábban megírtuk azt is, hogy a volt olasz miniszterelnök-helyettes a nemzetközi sajtónak adott keddi online interjújában kijelentette, hogy a csütörtökön esedékes találkozó elsődleges témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz. Salvini úgy véli, hogy a koronavírus-járvány lehetőséget kínál egy „másfajta, igazi” Európa, illetve egy „új értelemmel” bíró Európai Unió megteremtésére.

Mint Salvini ekkor fogalmazott:

Nem lehet puszta szupermarket vagy üzleti központ, mert így nem tud választ adni ötszázmillió európai igényeire.”

Salvini emellett köszönetet mondott Orbán Viktornak és Mateusz Morawieckinek azért, hogy kormányfőként fogadják, holott nem tölt be jelenleg ilyen pozíciót.

Az európai jobboldal képviselné a második legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben

A fenti témában Salvini hozzátette azt is, hogy nem szerepel napirenden a Liga csatlakozása az Európai Néppárthoz. Mint mondta, ez a kérdés csak a sajtót érdekli. Kiemelte viszont azt, hogy

az az álma, hogy az Identitás és Demokrácia, illetve az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja egyesüljön.

Ezzel az európai jobboldal képviselné a második legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben.

Orbán: új mozgalom, új „európai reneszánsz”

Orbán Viktor jobboldali szövetséget hozna létre az Európai Parlamentben a Néppártból való kilépés után – írta meg a Financial Times. A lap szerint a magyar kormányfő azért találkozik Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és az olasz Liga pártelnökével, Matteo Salvinivel, hogy megtárgyaljanak

egy új politikai szövetséget, amely átrendezheti az európai parlamenti viszonyokat.

A Financial Times hozzátette, hogy a közös pártcsalád alapításában jelentős akadályt jelenthet az Oroszországhoz való kapcsolata a résztvevő pártoknak.

A Times a csütörtöki lapszámában és a weboldalán is beszámolt a szóban forgó eseményről. Ők is kiemelték, Matteo Salvini vágyát arra vonatkozóan, hogy az Identitás és Demokrácia, illetve az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládok egyesüljenek.

Kép forrása: Attila Kisbenedek / AFP

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katakombablog
2021. április 02. 00:01
Az Isten szerelmére, hát tényleg nem értik? Morawieczki a NATO fontosságáról, az európai értékekről, Európa egységéről, az európai vakcina-beszerzésekről beszélt - kimondottan figyelmeztette Orbánt, hogy coki. Salvini egy kicsit hozta a régi dumáját, de nem igazán, ő is visszalépett jó nagyot, világossá tette, hogy az EU egysége mellett áll. A többiek el sem jöttek, pl. Le Pen és Meloni már régóta szóba sem állnak Orbánnal. Vége van - értik végre? Kidobták a maguk Viktorkáját, s ő is képtelen fölfogni azt az egyébként - rajta kívül -mindenki által tudott tényt, hogy Európával nem lehet és nem is érdemes szembemenni. Salvini csak egy kicsit bohóckodott a szélsőjobbon a szavazatokért, de egyébként nem is jobboldali, közismerten komcsi volt nem is olyan rég. Európa összezár: a levegő elfogyott. Világos végre?
Vakfolt
2021. április 01. 19:54
"A Financial Times hozzátette, hogy a közös pártcsalád alapításában jelentős akadályt jelenthet az Oroszországhoz való kapcsolata a résztvevő pártoknak." Ez főleg a lengyelekről szól. Ha a libernyák megoldást nézzük, az érintettek visszafogják a hányingerüket. Ha a demokratikusabbat, ezen törésvonal mentén szét lehet robbantani az egészet. Veszélyes pont.
kaszandra
2021. április 01. 18:24
Még véget sem ért a megbeszélés, de már visítoznak. Jó jel. https://www.facebook.com/csehkatalin.momentum/photos/a.682479245157012/5175086052562953
Ekeke
2021. április 01. 18:10
A klasszikus jobboldali marhaság.Mig a ballibsik egyesülnek mindegy kommunisták, zöldek, liberálisok,de még néppártiak egy része is velük van...addig ők mindenféle mesterséges okok miatt felszalamizzak magukat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!