Tavasz végén hazánkban ül össze a Türk Tanács

2021. március 31. 17:04

Orbán Viktor szerdai bejelentése szerint Magyarország tavasz végén otthont adna a Türk Tanács üzleti fórumának.

2021. március 31. 17:04
null

„Magyarország elkötelezett amellett, hogy tavasz végén otthont adjon a Türk Tanács tagállamai által létrehozott ipari és kereskedelmi kamara nagyszabású üzleti fórumának annak érdekében, hogy vállalataink összefoghassanak a hamarosan meginduló befektetési projektek megvalósítására” – jelentette ki Orbán Viktor szerdán a Türk Tanács online csúcstalálkozóján.

A Türk Tanács három évvel ezelőtt fogadta soraiba Magyarországot megfigyelőként,

és azóta a magyar diplomácia nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy erősítse kapcsolatait a szervezet tagországaival.

„Fontos célkitűzése volt Magyarországnak, hogy a stratégiai együttműködés szintjére emelje a kapcsolatokat a Türk Tanács valamennyi országával, és hogy mindegyik területén képviseleteket hozzon létre. Ezt a folyamatot sikerült lezárni kedden azzal, hogy Üzbegisztánban közös nyilatkozatot írtak alá a kétoldalú kapcsolatoknak a stratégiai partnerség szintjére emeléséről, illetve hogy nemrég megnyílt a magyar nagykövetség Kirgizisztánban” – közölte Orbán Viktor.

„Az együttműködésnek máris érezhető eredményei vannak: bár a globális kereskedelem 9 százalékkal esett vissza, Magyarországnak a Türk Tanács tagállamaival folytatott kereskedelme 3 százalékkal emelkedett tavaly. Idén ezekből az országokból mintegy ötezer fiatal jelentkezett magyarországi egyetemi ösztöndíjra” – mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte, hogy Magyarország továbbra is fenntartja csatlakozási szándékát a Türk Beruházási Alaphoz,

mert elengedhetetlennek tartja a fejlesztési projektek pénzügyi hátterének megteremtését, és erre a célra kész a szükséges költségvetési forrásokat is rendelkezésre bocsátani. A Türk Tanács ülését eredetileg a dél-kazahsztáni Turkisztánban tartották volna, de a szervezők a járványhelyzet miatt végül videokonferenciát rendeztek.

(MTI)

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. április 01. 10:19
akkor az esetleg az EU által demokratikus ERŐSZAKKAL ránk erőltetett migránsokat lesz hová demokratikusan vissza küldjük!...
rovan
2021. április 01. 02:26
A barátaink keleten vannak, őket segítjük.
rovan
2021. április 01. 02:21
Örülünk neki, Európában nekünk nem terem babér úgy látszik, ezért szívesen kamatoztatjuk máshol tehetségünk. Mások és a saját érdekünkben. Jól is van így, így kellett lennie. Szolgáljuk azokat, akiktől származunk, és ma is hűek hozzánk.
kingsjewel
2021. március 31. 22:48
Remélem, azért a Finnugor Világkongresszuson részt vesznek még magyarok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!