Magyarország a 10 legjobb állam között van a közbeszerzések terén

2021. február 09. 11:58

Gulyás Gergely szerint álhír, hogy az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását kérte volna.

2021. február 09. 11:58
null

Álhírnek nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a sajtóértesülést, amely szerint az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását kérte a magyar kormánytól. A kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében – jelentette ki Gulyás Gergely kedden az MTI-nek, miután előző nap a Reuters hírügynökségre hivatkozva több magyarországi médium is az európai bizottsági felszólításról cikkezett.    

A Miniszterelnökség vezetője hozzátette:

a kormány folyamatosan egyeztet a bizottsággal a helyreállítási alapról és a következő hétéves költségvetésről,

Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár jelenleg is Brüsszelben tárgyal. A miniszter azt mondta, a kormány elvárja az Európai Bizottságtól, hogy teremtsen tiszta helyzetet, és azonnal cáfolja a megjelent felvetéseket, mert az ilyen jellegű álhírek aláássák és veszélyeztetik a saját forrásokkal kapcsolatos határozat ratifikációjához szükséges közbizalmat.    

Kiemelte továbbá, hogy a brüsszeli testület saját adatai alapján

Magyarországon a közbeszerzési gyakorlat a döntési szempontokat illetően kifejezetten jó,

a közbeszerzési eljárások átláthatósága kiemelkedő, a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos információk 98 százaléka nyilvános. A közzététel nélküli közbeszerzési eljárások száma az elmúlt hat évben 3600-ról 274-re csökkent – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy összességében az EU a belső piaci eredménytábla alapján 2019-ben a magyar közbeszerzési rendszert átlagos szintűnek értékelte.    

Magyarország a legjobb mutatóval rendelkező tíz tagállam között van, és

összesen öt olyan tagország van, amelynek kevesebb a „piros jelzése”

– tehát olyan területe, ahol a bizottság változást ajánl –, mint a magyar kormánynak – mutatott rá Gulyás Gergely. Jelezte ugyanakkor, hogy ettől függetlenül a kabinet külön elfogadott egy határozatot, amely az egy ajánlattevős közbeszerzések arányának jelentős – 15 százalék alá – csökkentését tűzi ki célul. A miniszter megjegyezte végül: „mi voltunk azok, akik kifejezetten támogatták, hogy az EU pénzügyi érdekeinek védelmében hozzunk szabályokat, és ne pedig általánosságban, nem ismert, jogállamiságinak nevezett politikai kritériumok mentén”.

(MTI)

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jánosbácsi
2021. február 09. 13:56
Gulyás Gergely azt is mondta, hogy nem lesz Magyarországgal kapcsolatos jogállamisági vizsgálat. Mindössze anyi történt, hogy maximum két év haladékot kapott a kormány, de ez év januártól már nem lehet olyan könnyen lopni mint annak előtte. "Az OLAF, az Unió csalásellenes hivatalának tavalyi jelentése szerint 2015 és 2019 között Magyarország esetében az uniós források elköltésének közel 4 százalékában találtak szabálytalanságot, miközben az uniós átlag 0,36 százalék, a második legrosszabb eredményt elérő Szlovákia esetében pedig 0,53 százalék."
Menhetten
2021. február 09. 13:23
Méghogy álhír! Tegnap a Reuters is megírta. https://www.reuters.com/article/idUSL1N2KE0RO?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202102
holder
2021. február 09. 12:39
Szerintem ha az EB nem cáfolja az infot, akkor nincs miről beszélnie Gulyásnak
yndi
2021. február 09. 12:24
Ez viccnek is rossz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!