Demográfia, felsőoktatás, felzárkozó régiók – átfogó terv készül a gazdaság helyreállítására

2021. február 06. 11:21

A cél a magyar gazdaság válság utáni újraindítása, illetve hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé tartozzon.

2021. február 06. 11:21

Megjelent a Magyar Közlönyben a legújabb kormányrendelet, amely meghatározza a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv elkészítéséhez szükséges programterületeket.

A cél a magyar gazdaság válság utáni újraindítása, illetve hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé tartozzon. A programterületeket a Világgazdaság idézi, ezek a következők.

1. Demográfia és köznevelés – a cél gyermekvállalási kedv és a hazai lakosság számának növelése az ezt elősegítő család-, adó- és egészségpolitikai eszközökkel. Szintén cél a fiatal generációk XXI. századi követelményeknek megfelelő, nemzeti alapokon álló, minőségi oktatásának biztosítása;

2. Egyetemek megújítása – a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszerek, valamint az ehhez kapcsolódó szakképzés megújításával el kell érni, hogy a magyarországi egyetemek Európa legmagasabb színvonalú oktatási, tudományos, innovációs és kulturális központjaivá, a helyi közösség és a gazdaság- és kutatásfejlesztés motorjává váljanak.

3. Felzárkózó települések és régiók –

a programpont a fejlődésben lemaradt települések és régiók teljes körű fejlesztését írja elő a munka és a tanulás lehetőségeinek bővítésével.

4. Vízgazdálkodás – a feladat a hazai felszíni és a felszín alatti vízkészletek védelme, a vízgazdálkodás megújítása, versenyképességének és jövedelemtermelő képességének növelése. Cél a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozása is.

5. Fenntartható, zöld közlekedés – Magyarország összes települését egy nemzeti közlekedési rendszerbe kell összekapcsolni, ehhez bővíteni a települési, a regionális, a városközi és az áruszállítási útvonalakat, illetve elterjeszteni klímabarát technológiákat.

6. Energetika (zöld átállás) – meg kell erősíteni Magyarország energiafüggetlenségét, ehhez növelni kell az energetikai önállóságot és önrendelkezést, korszerűsíteni az energiaszektort, növelni az energetikai rendszerek hatékonyságát és elősegíteni a digitalizációt. További cél az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, a Magyarország által vállalt klímavédelmi célok teljesítése.

7. Körforgásos gazdaság – csökkenteni kell a háztartások és a gazdaság által termelt hulladék mennyiségét, és fokozni a hulladék fejlett technológiákon alapuló környezetbarát újrahasznosítását.

8. Digitalizáció – a cél a korszerű technológiákon és informatikai hálózatokon alapuló hatékony és

versenyképes gazdasági, államigazgatási, oktatási és egészségügyi rendszerek kiépítése és fejlesztése.

9. Egészségügy – Folyamatosan javítani kell a magyarok általános egészségi állapotát az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelésével és az infrastrukturális, humánerőforrás és informatikai feltételek fejlesztésével.

A rendelet a Miniszerelnökséget vezető miniszternek írja elő az Európai Bizottsággal szükséges egyeztetések lefolytatását március 31-ig. Szintén Gulyás Gergely feladata, hogy folyamatosan koordinálja a tervben szereplő beavatkozások Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz célkitűzéseihez illeszkedő tartalmának kialakítási munkáit, és ennek keretében döntsön a megvalósítani kívánt fejlesztések támogatásáról.

Ide kattintva megnézheti, kik az egyes szakterületek további felelősei.

A közlönyben megjelent a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről szóló kormányhatározat is, amelyről itt írtunk korábbi cikkünkben.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. február 08. 09:31
Tíz évig stadionokat,közparkokat építettetek most meg szatócsboltokat! Látszik hogy a fidesznyik nincs bőviben az értelmiségnek.Még egy normális közgazdászt sem tudnak elővenni aki tudná hogy mit kell tenni.Járvány ügyben pedxig 8 elemis hülyék irányítják a védekezést az akarnok ,konok Orbán vezírletével.Meg látszik az eredménye bedőlt gazdaság,hullahegyek!
benedek77
2021. február 06. 12:51
Ilyeneket én is tudok írni:-) Aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem:-)
Berecskereki
2021. február 06. 12:01
10. Ingyen lesz a ...... Ezzel kellett volna kezdeni. Bezzeg az ellenzéki összefogás! Náluk még a temetés is ingyen lesz. Lendvai Ildikó lesz majd a kasszatulajdonos miniszter.
Bulvár Viktor
2021. február 06. 11:30
2030-ra???!!! Már most minket irigyel egész Európa! Éljen Én!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!