„Orbán most nem volt gazember” – elemzők a Gyurcsány-évértékelőről

2021. február 13. 16:33

A DK-elnök évértékelő beszédét Nagy Attila Tibor politikai elemző és Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető munkatársa elemezte a Mandinernek.

2021. február 13. 16:33
null
Pálfy Dániel Ábel

„Orbán most nem volt gazember”

 Nagy Attila Tibor, független politikai elemző

„A politikába való 2003/2004-es berobbanásakor Gyurcsány Ferenc maga volt a frissesség, az újdonság – szellemi és retorikai szempontból. Hozzá köthető a schröderi-blairi »harmadik út«, a modern baloldal víziójának – amely Nyugaton akkor már túl volt fénykorán – magyarországi megismertetése (cikkeket is írt erről). Másfelől üdítően hatott a legtöbb MSZP-s politikus bürokratikus, óvatoskodó szövegéhez képest – lendületesen, élvezetesen tudott beszélni, ellenfelei sem vitathatták el a szónoki tehetségét.

Persze, minél hosszabb időt tölt el valaki a politikában, annál nehezebb újat mondani. Ennek egyfajta beismerésének is tekinthető, amikor a Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt, hogy a pártjának megalakulása óta nem kellett érdemi korrekciót végrehajtani. Ez persze lehet a következetesség dicsérete, de a körülményekhez való alkalmazkodás nehézségét is mutathatja.

Ez a nehézség tényleg végigvonult a beszédben.

miközben a vakcináció kezdete nem fog aranylapként bevonulni az EU történetébe, nem tudtuk meg a beszédből, milyen tanulságokat vont le a volt kormányfő a korona-válság világpolitikai következményeiből (például, hogy a gazdagabb országok lekötik maguknak az oltóanyagokat, amelyeket a szegényebb országok kevésbé tudnak beszerezni).

De a belpolitikában sem kívánt új irányt, szempontot bemutatni. A történelmi egyházak korholása, Orbán Viktor európai szalonképtelenségének hangoztatása, a kormányzati lopás, a korrupció mind-mind ismertebb panelek, amelyeket most a 2021-es évértékelőben is hallhattunk. Igaz, kissé finomabb hangnemben (Orbán most nem volt »gazember« – ahogy 2014-es évértékelőjében nevezte Gyurcsány Ferenc), de ezen dolgok felemlegetése a saját táborának a harci kedvének fenntartására alkalmasak.

A jobboldal számára oly fontos haza, nemzet témáját a pártelnök most is a veszélyes, múltban ragadt dologként állította be, nem véve tudomást arról, hogy a Fidesz többek között a nemzeti érzés használatával lett és maradt hosszú évekre Magyarország vezető pártja.”

***

„Gyurcsány Ferenc most lényegesen mérsékeltebb volt”

Deák Dániel, A XXI. Század Intézet vezető elemzője

„A 2018-as évértékelő beszédében még mindegyik ellenzéki pártot jól kiosztotta Gyurcsány Ferenc, azzal vádolta meg őket, hogy összejátszanak a Fidesszel. Akkor még az volt a célja, hogy a DK-t a legerősebb baloldali párttá tegye és ő legyen ismét a baloldal vezető arca. Ez a 2018-as álom mára már valósággá vált, Gyurcsány Ferenc ma a baloldal vezetőjeként beszélhetett a hívei előtt.

Ezt a vezető szerepet demonstrálta is a mai évértékelő során, amelyben kijelölte a többi ellenzéki párt helyét a szivárványkoalícióban és gyakorlatilag

saját magának pedig egy miniszterelnöki koreográfiát komponált,amit a beszédstílusával és a mögötte látható díszlet is szimbolizált. Világossá tette, hogy hiába lesz majd a DK miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára, valójában ő fogja irányítani a folyamatokat. Ugyancsak feltűnő volt, hogy több szófordulatot és gondolatot is lopott Orbán Viktortól, vélhetően ezzel is a saját miniszterelnök-imázsát akarta erősíteni. Ez azonban szinte lehetetlen próbálkozás, hiszen továbbra is ő a legelutasítottabb magyarországi politikus.

A kormány mostani válságkezelésének támadásával

hiszen ő egyszer már súlyosan félrekezelt egy válságot: a 2008-as gazdasági világválsággal már eleve legyengült állapotban szembesült Magyarország, a válság hatására pedig teljesen padlóra került hazánk, elsőként kellett az IMF-től segítséget kérnie az akkori baloldali kormánynak.

Most erről szó sincsen: a nemzetközi hitelminősítők szerint is komolyabb gazdasági sérülések nélkül vészelte át Magyarország a koronavírus-járványt, a munkanélküliség sem nőtt jelentősen, sőt a foglalkoztattak száma továbbra is a válság előtti szintet hozza. Amikor az Orbán-kormányt kritizálta, olyan volt mintha valójában a saját korábbi kormányzását jellemezte volna. Ugyancsak hiteltelenné tette ezen gondolatait, hogy az elmúlt egy évben

ráadásul egyes oltóanyagok ellen is hergelték a közvéleményt.

Gyurcsány Ferenc mostani évértékelőjének beszédmódja lényegesen mérsékeltebb volt a korábbi évekhez képest, vélhetően ezzel kormányzóképességet akart felmutatni. Ez ugyanakkor nem nagyon sikerült neki, hiszen a beszéde meglehetősen zavaros volt, ráadásul a mögötte álló hatpárti szivárványkoalíció egyértelműen kormányzásképtelen. Ezt mutatja, hogy szerte Európában instabilak a sok pártból álló kormánykoalíciók, csak az utóbbi hetekben kettő is megbukott közülük, de Magyarországon is ezt tapasztaljuk az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban, ahol sorra vesznek össze az ellenzéki pártok. Ennek oka, hogy ezeknek a pártoknak nincsen közös értékalapjuk, csak a szétosztható pozíciók tartják őket össze.”

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2021. február 14. 11:08
,,A politikába való 2003/2004-es berobbanásakor Gyurcsány Ferenc maga volt a frissesség, az újdonság – szellemi és retorikai szempontból. ,, Ezzel szemben a TÉNY. Ripacs. Külsődleges eszközöket, hatásvadász, harsány, kulisszarengető gesztusokat használó, mindenáron a közönség tetszését kereső személy. Lásd, Mussolinit.
T a h ó t l a n í t o k
2021. február 14. 10:14
x
zakar zoltán béla
2021. február 14. 09:41
Egy idegroncs pattogása ! Ez eme aszott gumilövedék!
Moslékzabáló
2021. február 14. 04:59
A Böszme viszont az volt és most is az, akárcsak a szavazói. Ugyanis csak söpredék gazemberek szövetkeznek olyanokkal akiket nácinak tartanak, csak söpredék gazemberek szeretnék, ha a magyar országgyűlésben egy judapestező, tetűcsúzdázó (sic!) szemét kapna helyet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!