Nádfedeles vályogházból a világhírnévig – gyerekkoráról is mesélt Karikó Katalin

2021. január 10. 07:45

A vakcinát kifejlesztő kutató az M5-nek adott interjújában a disszidálásáról is beszélt.

2021. január 10. 07:45
null

Interjút adott az M5 Ez itt a kérdés című műsorának Karikó Katalin. A beszélgetésben szó esett a világhírűvé vált kutató gyerekkoráról, a disszidálásáról, és az általa kifejlesztett vakcináról is.

Már rögtön a beszélgetés elején kiderült: jelenleg két kisújszállási születésű, Amerikában élő kutató is van, ráadásul mindkettejüknek hentes volt az édesapja: Karikó Katalin mellett

a vakcina kifejlesztésében szintén fontos szerepet játszó Pardi Norbert is a Kunságból származik.

„Kisújszálláson, egy egyszerű nádfedeles vályogházban laktunk. Gondtalan gyermekkor, sok játék, boldogság – ez jellemezte az éle­tem. Életem első tíz évében éltünk itt. Nem volt televízió, nem volt víz sem bevezetve, a kútra mentünk vízért” – mesélte gyerekkoráról Karikó Katalin.

A szolnoki születésű kutatóbiológus aztán a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója lett, majd az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. 1985-ben azonban létszámcsökkentés miatt elküldték, ekkor döntöttek úgy, hogy a férjével és 2,5 éves kislányával az Egyesült Államokban folytatja pályáját.

„Nagyon rosszul éreztem ma­gam, hogy el kell mennem Amerikáig” – mondta, és arról is beszélt, hogy eladták a Ladájukat, hogy legyen pénzük külföldön.

Feketén átváltották a pénzt, aztán belevarrták a kislánya játékmacijába.

Szóba került lánya, Francia Zsuzsanna is, aki kétszeres olimpiai bajnok amerikai evezős.

„A lányom mindig azt mondta, hogy a szüleitől látta, hogy kitartóan és becsülettel dolgoznak, és ő is úgy tett” – mondta mo­so­lyogva a biokémikus, aki

örül a Közmédia Év Embere Díjának is.

Karikó jelenleg a BioNTech cég alelnöke, amely részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében. Amikor eldöntötte, hogy ehhez a céghez igazol, akkor volt olyan kollégája, aki egyáltalán nem hitt benne. Sőt már-már kinevette őt emiatt. Ő azonban nem ad ezekre a véleményekre, mert úgy érzi, hogy akkor nem jutott volna el oda, ahol most tart.

A kutatót december 18-án oltották be a koronavírus elleni vakcinával, ez meghatározó élmény marad számára.

„A folyosón álltak az orvosok és a nővérek, hogy megkapják a vakcinát, és amikor megtudták, hogy mi vagyunk ott, elkezdtek tapsolni. Ez volt a legmeghatóbb számomra” – mondta Karikó, aki elárulta, hogy még a szúrás helye sem fájt neki és semmilyen mellékhatást nem tapasztalt. Kiderült: az első injekció után legalább tíz napot kell várni, és ekkor 88 százalék az esély arra, hogy nem kapjuk el a koronavírust. A má­sodiknál egy hetet kell várni, akkor 95 százalék az esélye annak, hogy nem leszünk betegek.

 

.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. január 10. 16:12
Egy ilyen vírusnak miért adnak olyan nevet, hogy korona? Mitől korona ez a vírus?
olajfa1
2021. január 10. 14:18
Mégegyszer is gratulálok Karkó Katalinnak. Örülök, hogy nem felejtette el Magyarországot, és a magyar közösséget. További sok sikert kívánok számára!
írmag
2021. január 10. 14:10
Nagy örömmel köszöntöm a biológus kutató asszonyt, jó egészséget és hasonló eredménnyel további sikereket kívánok neki. Az itt kommentelő ellenséges, rossz hangulatkeltők szeretnének minden és mindenkit lehúzni maguk mellé a sárba, a ganajba (a saját primitívségükhöz) ez nem kellene még itt sem a magyar sikerhez!
táltos
2021. január 10. 14:04
Csak jelezném, hogy Kisújszállás nem a Kiskunságban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!