Karácsony Gergely: A magyar belpolitika frontvonala az önkormányzatiság

2021. január 21. 19:10

A főpolgármester csütörtökön a Republikon Intézet „Önkormányzatok a NER szorításában” című online konferenciáján beszélt a belpolitikai helyzetről.

2021. január 21. 19:10
null

Karácsony Gergely közölte, a nyugat-európai történelem az autonómiák erősödéséről szól, a hatalom az évszázadok során személyes uralomból személytelen szolgálattá lett. Minden demokrata számára fontos az önkormányzatiság – hangsúlyozta a főpolgármester, aki úgy fogalmazott: ez az európai vívmány került veszélybe Magyarországon, már a demokrácia szisztematikus felszámolása zajlik, „nem kormányoznak, hanem uralkodnak”. Az ellenzék feladata, hogy alternatívát mutasson az önkormányzatokban – jelentette ki.

Kommunizmus

Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért Egyesület), Hódmezővásárhely polgármestere a kormányt bírálva arról beszélt: az ellenzéki önkormányzatok egy „maffiával állnak szemben”, amelynek csak a hatalom és a lopás számít.

– vélekedett Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester arra is figyelmeztetett, hogy az önkormányzatok elavult struktúrában működnek. Például hiányzik a gazdasági szemlélet, a fejlesztések átgondolatlanok, azok fenntartására már sokszor nem futja.

Nemény András (Éljen Szombathely! Egyesület-Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-MKKP-Szolidaritás-Mindenki Magyarországa), Szombathely polgármestere emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly december végén 1,4 milliárd forintot juttatott a megyei jogú városok közül azoknak, amelyek kormánypártiak. Arra pedig nincs válasz, miért kap többet a fideszes településen élő, mint az, akinek a településén ellenzéki vezetést választottak – közölte. A szombathelyi polgármester szerint nem szabad hagyni, hogy a hatalom megbontsa az ellenzéki városok egységét. Változás csak akkor lesz szerinte, ha az egész változik, ezt mindenkinek minden egyes döntésénél szem előtt kell tartania.

Nyirati Klára (Sikeres Bajáért), Baja polgármestere szerint „ez a kormány rablógazdálkodást folytat”, az önkormányzatiság az utóbbi években visszaesett a rendszerváltás előtti szintre. Az emberek függnek a kormánytól, féltik az állásukat, félnek az ellehetetlenítéstől, működik a megfélemlítés, a zsarolás, a kemény gazdasági kiszolgáltatottság – tette hozzá. Azt mondta, a megoldás „az erkölcs visszaépítése” lehet.

Kétarcú Fidesz

A bajai polgármester szerint sok fideszesnek „két arca” van: négyszemközt elmondják, hogy ez a párt egy félkatonai szervezet, és ők ugyanazt kapják jutalmul, amit az ellenzék büntetésül. Pontosan tudják, mi történik és meg is van arról a véleményük, de nyilvánosan  nem mernek megszólalni. Képtelenek kilépni a Fidesz által biztosított komfortzónából. Talán majd a szavazófülkében – jegyezte meg. Hozzátette: lehet, hogy a falvak után a kisvárosokban is eljött a függetlenek ideje. A választók inkább a szakértelmet jutalmazták, mint a pártkötődést.

A helyi politikában a pártérdekeket háttérbe szorítva önmérsékletet és a kompromisszumkészséget kell tanúsítani.

– mondta Nyirati Klára azzal kapcsolatban, mi lesz 2022-ben, ha a „borzalmas” kétharmad marad.

Cserdiné Németh Angéla (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Budapest XV. kerületének polgármestere azt emelte ki, hogy mindenkinek egyformán joga van az önkormányzatisághoz, de a Fidesz bünteti az ellenzéki településeken élő embereket. „Nem hagyjuk magunkat!” – jelentette ki az ellenzéki polgármester. Több városvezető is jelezte: reményei szerint azok a lokálpatrióta vállalkozók, akik megtehetik, hogy támogatják a városukat, be fogják fizetni az iparűzési adó elengedett részét.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Mónus Márton

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oskar
2021. január 26. 18:16
Frontvonala? Azért jó lenne, ha tisztában lenne a prioritásokkal. Mert a frontvonal a nemzet által választott törvényhozás, majd az önkormányzatok (szerintem úgy lenne jó ha a nemzet fővárosának főpolgármesterét a nemzetnek kellene választani. ) Majd a családok és aztán az egyén
rókabácsi
2021. január 25. 10:24
csak valahogy a tábornokok hiányoznak onnan! tehát a csapat elébb-utobb szélnek ered!
formaegy
2021. január 22. 09:50
Te Karácsony! Te most mi vagy? Bp. főpolgármestere, vagy egy politikai kurva? Tudjuk. A második. Az első csak papíron, mert ahhoz ész, és szakmaiság is kellene. Szépen megmutatod hogyan kell egy év alatt gerincre vágni a fővárost, kitalicskázni a pént majd kurjongatni, hogy nincs pénze a fővárosnak. Olyan igazi vérbeli ballibes szakértelem.)))))))) Szégyenember.
megfejtô
2021. január 21. 22:13
Ez egy hüje
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!