Janisch Attila SZFE-ügyben: Célszemély lettem

2021. január 31. 10:07

A filmrendező Lajos Tamás Pesti TV-ben elhangzott kijelentéseire reagál.

2021. január 31. 10:07
null

A liberális filmrendező megorrolt a Pesti TV Plebejus Polbeat című műsorának 2021. január 24-i adásában elhangzottakra, ahol Lajos Tamás azt mondta, hogy Janisch valójában „nem rendező és nem is tanár, hanem politikus.” Janisch Attila HVG-ben megjelent reakcióját teljes egészében közöljük:

„Lajos Tamás, az antidemokratikusan alapítványivá alakított Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartartó kuratóriumának egyik tagja a Pesti TV Plebejus Polbeat című műsorának 2021. január 24-i adásában (beszélgető partnerei Stefka István és Szarvas Szilveszter) újfent azzal kívánta a filmes és oktatói életművemet hitelteleníteni és érvényteleníteni, hogy nagy nyilvánosság előtt, megismételte azt a velem kapcsolatban korábban már nyilvánosságra hozott valótlan tényállítását miszerint: »Ő [azaz Janisch Attila – szerk.] filmesnek tartja magát, de 16 éve egyetlen alkotást sem csinált, ugyanakkor taníthatott. Ő nem nem tanár és nem filmes, hanem politikus.«

 (E közlésben figyelemre méltó a “taníthatott” kifejezés kegyesen megenegedő eshetőlegességet tükröző fogalmazásmódja, melyből akár az is kiolvasható, hogy a közlő úgy véli, a tanítás is valamiféle kegy, amelyet a hatalomgyakorló engedélyként adományozhat, de ezen kegy és engedély bármikor vissza is vonható.) Az engem hitelteleníteni kívánó alapítványi SZFE kurátor a beszélgetés során célszemélynek nevez, nem egyszer, hanem többször is egymást követően, amely kifejezés szinte értelmezhetetlen egy tanárra vonatkoztatva, de a kontextusából következően mégis aligha félreérthető…

Nem hiszem, hogy Lajos Tamás megnyilvánulásai ellen a nyilvános térben különösebben védekeznem kellene, hiszen ha mindaz, amit eddig – köznyilvánosan (!!!!) – tettem a magyar filmkultúra és a magyar filmes felsőoktatás terén, nem önmagában elegendő az ártó kijelentésekkel szemben, akkor bármi egyéb bizonygatás is felesleges. A politikai célzatú és tartalmú támadások elleni védekezésnek minőséget kell felmutatnia, mert a védekezés nem lehet a támadással azonos színvonalú.”

(HVG)

Kép forrása: Janisch Attila Facebook-oldala

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
őrnagyőrnagy
2021. február 02. 10:51
Íme az "életmű": Árnyék a havon (1991) Hosszú alkony (1997) Másnap (2004) Sosem hallottam róluk előtte, de ezzel nem vagyok egyedül sztem. Minden elfogultság nélkül próbáltam megnézni őket. Borzalom. Öncélú, nézhetetlen, közhelyes, álművészfilmek. Nem csoda, hogy utána még a haveroktól sem kapott pénzt filmre. Vajnától meg naná, hogy nem. Igaz, aki nem ért hozzá, tanítja.
Highlander07
2021. február 01. 19:22
Elég nagy hülyeségeket beszél ez a barom. Mivelhogy itt már azt sem lehet filmesnek nevezni, aki azt hiszi magáról, hogy azt csinál. Azok már nem filmek. Az utóbbi harminc évből nem nagyon tudok igazi filmet mondani, amit Magyarországon csináltak. Kritikán aluli a teljesítményük. De mit lehet várni azoktól, akik csak "kapcsolatok" útján kerültek oda. Tehetséget biztos, hogy nem.
Mirtilla
2021. február 01. 18:40
Ez a Janisch önmagával nagyon elégedett.
Krupp Skya
2021. február 01. 15:25
Csűr a lukam paprikás, egy ütés a mutatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!