Thürmer Gyulával egyeztetett Aljakszandr Lukasenka Minszkben

2020. november 27. 21:19

A Munkáspárt elnöke szerint élmény volt a belarusz főváros utcáin sétálni.

2020. november 27. 21:19
null

Jó egészségnek örvend Lukasenka, nem tört meg – mondta a Magyar Munkáspárt vezetője a belarusz elnökkel folytatott megbeszéléséről az Indexnek. A találkozóról a belarusz állami média is beszámolt, de érdemi részleteket nem osztott meg. Az Index elérte a még Minszkben tartózkodó Thürmer Gyulát is, aki telefonon szinte szóról szóra megismételte a honlapon található közleményt: „Úttörő feladatot látok el. Én vagyok az első magyar politikus, aki az augusztusi események kezdete óta eljött Minszkbe. Meghallgatom, hogy mit mondanak a belarusz vezetők, és elmondom Magyarországnak.

Arról érdeklődött az Index, miről folyt a diskurzus a belarusz államfővel folytatott találkozón. A magyar törpepárt vezetője elmondta: „Lukasenka jó egészségnek örvend, nem törték meg az események. élvezi környezete bizalmát és Oroszország támogatását.” Hozzátette: „A belarusz elnök nagyra értékelte, hogy Magyarország visszafogottan kezelte az országában zajló fejleményeket.” Thürmert aznap fogadta Lukasenka, amikor Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is. Sajtójelentések szerint Lavrov arról beszélt, Moszkvának érdeke a helyzet stabilizálódása, amihez az alkotmánymódosításon keresztül vezet az út.

Stabilizálódik a helyzet?

Thürmer úgy vélte, most pontosan ez történik: stabilizálódik a helyzet, elindították az intézményi reformokat és az alkotmánymódosítást. Szerinte a tüntetések sem akkorák, mint korábban voltak, és a céljaik is változtak. Az EU nem tudta keresztülvinni a tervét – mondta a veterán magyar politikus, hozzátéve: a Nyugat szerinte nagyon szeretné rátenni a kezét a belarusz állami vagyonra. Thürmer állítja: felnőtt egy generáció, amelynek már nem elég az, ami megadatott, és többet akar. A Magyar Munkáspárt vezetője látogatása során előadást is tartott a minszki állami egyetemen, ahol Magyarországról, illetve arról értekezett, hogy hazánk hogyan próbálja kivívni függetlenségét.

Azokat verik, akik provokálnak Thürmer szerint

Arra a kérdésünkre, hogyan értékeli a biztonsági szervek erőszakos fellépését a tüntetőkkel szemben, Thürmer Gyula leszögezte: alkotmányos rend van, és csak azokkal szemben alkalmaztak erőszakot, akik kiprovokálták. Márpedig az utcára vonuló tömegek voltak először erőszakosak, a biztonsági erők kényszerből reagáltak erre.

(Index)

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. november 28. 17:58
"A magyar törpepárt vezetője elmondta: " Annyira törpepárt, hogy az óriáspárt KDNP-nél simán jóval több szavazatot kap.
Pipas2
2020. november 28. 16:47
Habár Thürmer kommunista, de minden tiszeletet megérdemel mert nem köpönyegforgató, és nem öltözött át a terrorháza muzeum átöltöző szobályában, mint a mai dobrevaprófletó, meg a többi rühes haza, és nemzetáruló gazember!......Őt tudjuk hogy ki!....de a jobbikrol, meg a többi szemetét bandárol csak annyit tudunk hogy, ha kell nácik, ha kell liberálisok, stb .....egy szóval "a kígyók kígyóznak....
Bástyaelvtárs
2020. november 28. 12:01
Gyula bátyám, ahol az emberek demokráciaigénye a béka segge alatt van ott tudnak csak megélni TSZ elnökből felkapaszkodott volt szovjet párttitkárok. Egészen mostanáig, mert a jónépnek most tele a töke az elnyomással, a zsarnoki rendszerrel látva Eu t hogy máshogy is lehetne élni. A mai fehéro . társadalom most éli meg a mi 89 ünket, most jutottak el az emberek oda, h elég. De azért van egy jó hírem is. Az igazkeresztény vérmagyarok - akik a fideszbirka táborban csápolnak egy ilyen rezsimhez mint Lukasenkóé - téged is éltetnek. Ami azért kissé vicces, h úgy komcsizik ez a sok soviniszta náci kutya ahogy a csövön kifér miközben az egyetlen ténylegesen felvállalt kommunista politikai szereplőhöz a magyar politikában - hozzád - meg álló fasszal tapsolnak :)))
patkánynak sem nevezhető férgek
2020. november 28. 09:31
A plusz / mínusz arányból látszik, hogy mennyi vén kommunista van a mandineren. Előadjátok itt (csak ezekről az állatokról beszélek), hogy micsoda nagy jobboldali keresztények vagytok (zsidózva, buzizva persze), utána meg azonnal rohantok szopni Putyint vagy Lukasenkát, és dicsőíteni a kommunista berendezkedést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!