Központi szerepet játszik egy nógrádi kisvállalkozás a globális vakcinagyártásban

2020. november 15. 17:15

Egy kis magyar faluüzem is beszállt a globális vakcinagyártás folyamatába, a Reuters szerint kiemelkedő sikerrel.

2020. november 15. 17:15
null

A magyar fővárostól keletre, egy domboldalon található jellegtelen házban található családi vállalkozás az, amelyik abban segít, hogy a globális vakcinagyártás kereikei olajozottan működjenek – számol be róla a Reuters. A Szirákra hazatért 71 éves Lukács Noémi célja az volt, hogy szülőfalujában hozza létre azt az angol nyelvű tudományos tanácsadó vállalkozást, melynek feladata többek közt az lesz, hogy érzékeny genetikai terméket állítson elő, melyből pusztán néhány gramm is képes ellátni évekig az egész világipart: ez lett a SciCons. „Monoklinális antitesteket állítunk elő” – fogalmazott Lukács a Reuters hírügynökségnek, mikor ők látogatást tettek a nógrád megyei településen, hogy saját szemükkel lássák, miképp csinált Lukács szülőházából világszínvonalú laboratóriumot? Az itt gyártott „fehér por” mikrogrammokban már eljutott a világ minden pontjára. „Ezek az antitestek felismerik a kettős szálú RNS-molekulákat (avagy a dsRNS-eket)” – magyarázta Lukács. Meglátása szerint a dsRNS a vírusok replikációjának mellékterméke, mely jelzi egy élő vírus jelenlétét, így a koronavírusét is.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech óriásvállalatok által is alkalmazott laboratórium vizsgálati eredményei ráadásul kiemelkedőek. A nógrádi laborban készült eredmények 90%-os hatékonyságúak a koronavírus elleni oltóanyag gyártásában, mellyel jobb mutatókat produkál, mint bármelyik labor a világon jelenleg. Mivel a dsRNS káros lehet az emberi sejtekre, ki kell szűrni őket minden emberen alkalmazott vakcinából. Számos szűrési módszer létezik, azonban a leghatékonyabb és leggyakoribb a minőség-ellenőrzés: ezt alkalmazza Lukács is a vakcina antitestjein. Az antitestek nem azt mutatják meg, van-e dsRNS a vakcinában, hanem pontos számot is mutatnak, hogy mennyi van belőlük. Lukács projektje és pontossága rengeteg ajtót nyitott meg: a gyógyszeripar képviselői sorra jelentek meg a sziráki laboratórium küszöbén – számol be róla a Reuters.

A kisvállalat gyorsan növekszik. Árbevétele jelenleg 124 millió forint volt, nyeresége viszont mindössze 52 millió forint. Ezt az összeget a laboratórium öt alkalmazottjának fizetésére fordítják, valamint helyi jótékonysági projektekre költik.

Fotó: MTI/ EPA/ Szergej Ilnyickij

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LukacsNoemi
2020. november 16. 17:00
Ahogy többen helyesen írták, cégünk olyan monoklonális ellenanyagokat (fehérjéket) gyárt, amelyek duplaszálú RNS-eket ismernek fel. A jelenleg több világcég által fejlesztett COVID-19 elleni mRNS-vakcinák előállításánál használt folyamatban melléktermékként keletkezik dsRNS. Ez a szervezetre káros, a vakcinába nem kerülhet be. Ellenanyagaink segítségével azt ellenőrzik, hogy a vakcina mentes-e a dsRNS-ektől. Cégünknél valamennyien örülünk, hogy ha ilyen szerényen, kis csavarként is, sikerül hozzájárulnunk a vakcina-előállításhoz. Forgalmunk nem dönt rekordokat, de 780 nemzetközi tudományos publikációt tartunk nyilván, amelyekben ellenanyagainkat használták (honlapunkra kb. 740 van feltöltve, egy kattintással ellenőrizhető) és világszerte 40 országba szállítunk. Sajnáljuk, hogy a megjelent cikk több tévedést/elírást is tartalmaz, mi is csak a neten láttuk.
fogas paduc
2020. november 16. 09:48
Monoklonális antitestek....
Bell & Sebastian
2020. november 15. 22:55
Die Endrunde Csak nyugalom, Mészáros kisgömböc nem fog bekapni biokémiai vagy akár mechatronikai, esetleg a matematika-fizika kultúrájába (emlékezzünk e szó eredeti jelentésére) tartozó vállalkozásokat, mert csak azokra az aranybányákra hajt, amelyeknél megvan a bennfentes információ, el tudja hajlítani a teret a konkurencia körül és aránylag egyszerű a rendszerelméleti-szervezési modelljük. Nem irigylem a problémáját mert a kevés pénznél a túl sok sokkal rosszabb, ugyanis értelmesen kellene elkölteni, ami embert próbáló feladat. Általában mindenki abban sikeres, amihez ért. Ha nem ért hozzá, mindig oda lehet tenni valakit, aki jó pénzért megpróbálja... eltemetni a versenykapitalizmust, ami a játék lényege volna. A magyar mentalitás (kérdés az, illik-e zsi/cit mondani?) lényege nem a versenytárs legyőzése, hanem eliminálása. --- Álmomban sem jutott még eszembe, hogy a politika és foci mellett még virológiából is doktorálnom kell, ha nem akarok megdögleni. Annak a teamnek a felakasztását még szeretném látni, akik ránk hozták ezt a dögvészt és akik addig nem nyughatnak, amíg meg nem felezik az emberiséget. Soros György tökeit, ha egyáltalán van neki ilyesmi, megszorongatva erre is fény derülhetne. Addig is mindenkinek, ellenségnek és jóbarátnak, sok szerencsét és legfőképpen túlélést! Rohadt unalmas egy világ lenne itt, ha mind egy véleményen lennénk.
bpe
2020. november 15. 22:28
úh, befűt a büszkeség, s má' nem is fázok!! :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!