Volt lengyel külügyminiszter: Nem hagyjuk a magyarokat az út szélén!

2020. november 20. 08:53

Witold Waszczykowski szerint „bármilyen, az alapszerződésekkel egybevágó megoldás le kell, hogy számoljon az úgynevezett jogállamisági mechanizmussal”.

2020. november 20. 08:53
null

Mint ismert, a magyar és a lengyel kormány is bejelentette a hét elején, hogy a számukra elfogadhatatlan jogállamisági mechanizmus – amely feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését – miatt megvétózzák az EU költségvetését. Azóta megindult a spekuláció, hogy mi állhat a háttérben, a kormánnyal nem szimpatizálók pedig abban reménykednek: sikerül a lengyeleket leválasztani a magyarokról, és elszigetelni az Orbán-kormányt.

Erről kérdezte az Azonnali az egyik lengyel EP-képviselőt, a korábbi külügyminiszter Witold Waszczykowskit még szerdán. A Jog és Igazságosságban politizáló képviselő a lap kérdéseire azt írta: a lengyel vétó nem magáról a büdzséről vagy a mentőcsomagról szól, ezeket támogatja a lengyel kormány. Amivel gond van, az az ezekhez tartozó, szerinte törvénytelen jogállamisági mechanizmus, amit azért tart törvényellenesnek, mert az Európai Unió alapszerződéseiben nincs erre jogi alap, hiszen a tagállamoknak juttatott pénzekről az adott tagállam lakosságszáma és gazdasága, fejlettségi szintje alapján kell dönteni, nem „légbőlkapott és homályos egyéb kritériumok alapján”.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mit kellene Brüsszelnek megváltoztatnia a jogállamisági mechanizmus kapcsán ahhoz, hogy Lengyelország elálljon a vétótól és az ügyben magára hagyja Magyarországot, Waszczykowski azt válaszolta: a lengyel és a magyar álláspont ugyanaz, ezért Lengyelország senkit nem hagy az út szélén, amíg Brüsszel le nem áll a politikai agendájának erőltetésével. A politikus szerint egyébként széles konszenzus van a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban a lengyel kormánykoalíción belül, vagyis a politikus visszautasította az Azonnali felvetését, miszerint a lengyel álláspontról egyedül Morawiecki miniszterelnök, Jarosław Kaczyński PiS-elnök, vagy valamilyen más külpolitikai testület döntene.

Bármilyen, az alapszerződésekkel egybevágó megoldás le kell, hogy számoljon az úgynevezett jogállamisági mechanizmussal” – erősítette meg a korábbi külügyminiszter.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuverén maffiaállam
2020. november 20. 10:44
Hülyék vagytok, titeket bármikor elárulnak az imádottaitok. Nem tűnt fel, hogy ők a Néppártban melegednek, és nem csatlakoznak hozzátok?
szürkeSzarvas
2020. november 20. 10:27
A becsületre érzékeny népesség. Ami szerencse. Átkozódnak is az Euzsidók,antiszemitázzák a lengyeleket-nem minden alap nélkül.. :)
Hétszűnyű Kapanyányi Monyók
2020. november 20. 10:14
Igaza van. Együtt nagyobb élmény az EU asztalára csinálni, mint egyedül.
Senye Péter
2020. november 20. 10:03
Csúnya szó a vétó, de lényegében arról van szó, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértésre kell jutni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!