MESZK: A bérrendezés csak az orvosoknak kedvez

2020. október 07. 09:14

A szakdolgozói kamara szerint tömeges felmondásokhoz vezethet az orvosi béremelés.

2020. október 07. 09:14
null

A szakdolgozók jelentős része másod- és harmadállást is kénytelen vállalni, így most elfogadott egészségügyi törvény munkaerőhiányt okozhat a betegellátásban és nehezíti az ápolók megélhetését. A bérrendezés csak az orvosoknak kedvez, egyoldalú formájában tömeges megélhetési nehézségeket, pályaelhagyást, sőt kivándorlást eredményezhet a szakdolgozók körében” – írja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), amely az orvosi kamarához intézett nyílt levélben fejezte ki csalódottságát az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Ez idáig azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük az egészségügyi dolgozó kollégáinkat. Most sajnos csalódottságunknak kell hangot adni. Reméljük, a Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal velünk, nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában” – olvasható a keddi közleményben.

ÉSZT: Az orvosok béremelésének túl nagy az ára

Az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség (ÉSZT) megdöbbenésének adott hangot, hogy milyen sürgősen terjesztették be a parlament elé és fogadtatták el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt – közölte az Index.

„Sajnálatos, hogy a kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz a demokratikusnak és jogállaminak nem nevezhető megoldáshoz, hogy az érintettek bevonása nélkül dolgoz ki törvényeket. A kormány mindössze négy órát hagyott az érdek-képviseleteknek, hogy egy olyan törvényt véleményezzenek, amellyel az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alól áthelyezik egy katonai szigorúságú törvény hatálya alá. Örvendetes, hogy az orvostársadalom is egyetért a hálapénz kivezetésének szükségességével, azonban biztosan nem kívánták, hogy olyan tiltó és korlátozó rendelkezések vonatkozzanak rájuk, amelyekre eddig csak a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknál volt példa – fogalmaz közleményében az ÉSZT, amely reméli, hogy a kormány a törvény hatályba lépése előtt mérlegeli, milyen ellátási problémákat okozhat a törvény jelen állapotában, és az érintettek bevonásával felülvizsgálja.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egynick
2020. október 19. 16:08
Speciel nekem eddig egy vérnyomás beállítás - és még nem jártam a végére, 91 ezer Ft-ba (gyógyszerköltség nélkül) került a kapcsolódó vizsgálatokkal együtt.
Esvány
2020. október 07. 15:38
"MESZK: A bérrendezés csak az orvosoknak kedvez" Hát az orvosok béremelése kinek kedvezzen? A postásoknak is? Mellesleg évek óta folyik az ápolók béremelése is, november 1-től kapnak újabb 20 %-ot. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/retvari-novemberben-husz-szazalekkal-emelik-az-apolok-szakdolgozok-fizeteset
Illieral
2020. október 07. 15:20
1. Nagyon, nagyon, nagyon remek dolog az orvosok fizetésének emelése. Ez kellett. 2. De az ápolok, nővérek, egyéb dolgozok meg továbbrra is szarul keresnek, és belőlük sincs sok, szóval nekik is kellene segíteni.
atila68
2020. október 07. 15:10
Irigylem a szakdolgozókat amiért két-három helyen is dolgozhatnak egyszerre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!