Károly herceg is menti a katolikus építészeti örökséget a Bánságban

2020. október 14. 13:34

Ezúttal Temes megye Bánlak községében segít a templom megmentésében.

2020. október 14. 13:34
null

Karátsonyifalva római katolikus templomából már csak a falak állnak, mindent benőtt a gaz, de azért megmentenék, amit még lehet – írta meg a Főtér.ro. A templom 1878-ban épült, Karátsonyi Jenő gróf adományából, aki a település sváb lakosságának nagy támogatója volt. Alig több mint 140 évvel később, a nemesi család kisemmizése, a svábok kivándorlása, a római katolikus felekezet zsugorodása és az építészeti örökséggel szembeni általános hanyagság porlasztó hatására, a templomból már csak a falak állnak. Azt a keveset, ami megmaradt, egy másik nemes, Károly herceg közvetett beavatkozásával mentenék meg.

A herceg a legfőbb támogatója az Ambulanța pentru Monumente nevű alapítványnak, mely az ország építészeti örökségnek dob mentőövet. Önkénteseik segítségével párhuzamosan több műemlék állapotát is felügyelik, elvégezve a legszükségesebb munkálatokat, ugyanakkor új funkciókkal látva el az épületeket – írták.

Fotó: Facebook/Ambulanta pentru monumente, Banat

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. október 20. 20:52
Morus Tamás nevében levő More név (Mór ág), származik Erdélyből. Morus Tamás unikatestvére volt VIII. Henriknek. A Görgey - ek tudják ugyanoda vissza vezetni családfájukat. (Valaki büszkén mondta, hogy leány ágon rokona a Görgeyeknek.)
Kaczor Király
2020. október 15. 08:53
A mandi hozzászólás-részlegét ellepték a félművelt proletárok... Kár érte.
packó_
2020. október 14. 20:14
Nagyon kedves a hercegtől. De talán nem kellett volna az oláhoknak adni ezt a területet sem, akkor mi megoldanánk.
Finale*
2020. október 14. 19:16
Vegre valami hasznosat is csinal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!