Egy pert biztosan megúszott Czeglédy

2020. október 30. 07:00

Czeglédy Csaba hajlékony gerincűnek nevezte Bánáti Jánost, az ügyvédi kamara elnöke azonban nem perel. A balos politikus büntetőeljárása közben akadozik, akár a 2022-es választásig is elhúzódhat.

2020. október 30. 07:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Czeglédy Csaba átlépte a vörös vonalat, amikor megfenyegette a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökét. Ez elfogadhatatlan – nyilatkozta a Mandinernek Budai Gyula. A fideszes politikus még 2018-ban fordult a Vas Megyei Ügyvédi Kamarához, kérve, hogy a testület függessze fel a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalással vádolt ügyvéd kamarai tagságát, ám erre csak a napokban került sor.

Ezt egyébként maga Czeglédy jelentette be Facebook-oldalán, közölve egyúttal, hogy megtámadja a határozatot, mondván, vitatja annak jogszerűségét. Erről az országos kamarának kell majd döntenie. Ebből a szempontból aligha volt taktikus húzás, hogy Bánáti Jánost, a testület elnökét vitriolos bejegyzésében hajlékony gerincű Fidesz-kollaboránsnak nevezte. Felhívtuk Tóth Lászlót, a Vas megyei kamara elnökét, ám ő nem kívánt nyilatkozni. Szűkszavú volt a MÜK-elnök is.

Megkeresésünkre Bánáti közölte, nem kíván perelni, mondván, egy vezetőnek sok mindent el kell tűrnie.

Annyit mondott, abszurdnak tartja az ügyvédi önkormányzatiságot támadó nyilatkozatot, és sajnálja, hogy ennyire elfajult a közbeszéd. Reagált azonban a MÜK elnöksége. A Mandinernek elküldött állásfoglalásukban nemtelen támadásnak nevezték Czeglédy szavait, egyúttal jelezték: addig nem foglalnak állást a felfüggesztő határozatról, amíg arról nem hoz döntést a kamara.

Utaltak ugyanakkor a törvény azon kötelező rendelkezésére, miszerint „öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény miatt induló büntetőeljárás esetén a területi kamara elnökének mérlegelés nélküli törvényi kötelezettsége az érintett ügyvéd tevékenységének gyakorlását felfüggeszteni”. Márpedig jelen esetben erről van szó, ami akár a másodfokú döntést is előrevetítheti. Ezen túlmenően Czeglédy etikai eljárással is szembenézhet a későbbiekben.

Budai felidézte továbbá azt is, a MÜK-től vizsgálatot kezdeményezett, miután szeptember végén kiderült, hogy a Czeglédy büntetőperében Binszki József ügyvéd úgy vállalta el három vádlott jogi képviseletét, hogy korábban, egy másik ügyben velük érdekellentétben álló, beismerő vallomást tett, az ügyészséggel egyezséget kötött vádlottat képviselt.

Miután erre fény derült,

a Kecskeméti Törvényszék kénytelen volt kizárni az eljárásból az ügyvédet, megakasztva ezzel a pert.

Aligha mellékes körülmény: Binszki József tulajdonképpen Czeglédy harcostársa, a DK szegedi frakcióvezetője, sőt, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke. Budai Gyula szándékosságot vél Binszki eljárása mögött, a cél szerinte az volt, hogy az ügy tovább húzódjon. „Ha ez így megy tovább, 2022-ig sem fejeződik be a per. Márpedig ha indul a választáson, a kampány idejére Czeglédyt megilleti a mentelmi jog, amely a parlamentbe jutása esetén tovább is megmaradhat” – vetítette előre a kormánypárti politikus.

Czeglédy, illetve irodája addig is egész jól keres a baloldali vezetésű kerületekben. A Pesti Srácok információi szerint a Gyurcsány szűk köréhez tartozó Czeglédy ügyvédi irodája Erzsébetvárosban több mint ötvenmilliótÚjbudán pedig több mint húszmilliót kaszálhat jogi munkáért cserébe.

Visszatérve a mentelmi jogra: a kampányidőszakon túlmenően ennek akkor van realitása, ha Czeglédy befutó helyre kerül a közös ellenzéki listán, vagy a baloldal a személyében állapodik meg, mint egyéni képviselő-jelölt.

Úgy tudni, a DK kifejezetten kapacitálja, hogy a felfüggesztett ügyvéd parlamenti képviselő lehessen,

Gyurcsány Ferenc pártelnök többször is nyilvánosan állt ki mellette, még a bíróságra is elkísérte korábban szövetségesét. Az MSZP-nek aligha jelent problémát az egyébként még a szocialista tagságot „erősítő” jogász támogatása, ám például a Momentum részéről Fekete-Győr András már tavaly kifejezte ellenérzését a baloldali politikusokat számos ügyben képviselő Czeglédyvel kapcsolatban. Épp egy éve, 2019 novemberében beszélt arról, nem szeretné, ha büntetett előéletű emberekkel végeznék el az önkormányzatok átvilágítását a baloldali polgármesterek. Azt mondta, keresik a megoldást a DK-val.

Mi pedig most a Momentumot kerestük. Arra lettünk volna kiváncsiak, támogatnák-e Czeglédyt, mint az ellenzék közös képviselő-jelöltjét 2022-ben.

A párt azonban lényegében kitérő választ adott, annyit közöltek, hogy egyelőre nem született erről döntés. A pár éve még Gyurcsány Ferenc visszavonulását szorgalmazó Fekete-Győr a Szabad Európának szerdán arra a kérdésre, hogy Gyurcsánnyal vagy Dobrev Klárával lenne szívesebben egy listán, azt felelte, a személyes frusztrációit, ellenszenveit régen félretette. Ebből pedig az következik, hogy alighanem Czeglédy Csaba is „beleférhet” már neki.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. október 30. 18:27
na ilyen nálunk a diktatúra? kurva gyenge!
Zsolt75
2020. október 30. 15:47
Akadozik... Sokat tudhat feriékről, ha így segítik.
llnnhegyi
2020. október 30. 15:04
Kicsúszott a sámli,Czeglédy Csaba ügyvéd lába alól... ( Sulammit kedvére)
pitypang1125
2020. október 30. 13:02
Módosítani kell a választási törvényt. Aki ellen eljárás van folyamatban, ne indulhasson választáson. Ezek megint arra játszanak hogy elindíthassák, csak azért hogy előről kelljen kezdeni az egészet. Bűntársai már régen beismerő vallomást tettek, mi kell még ahoz hogy ezt a tetvet, végre oda juttassák ahová való?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!