A főváros építési tilalmat vezetett be a Városligetben

2020. október 01. 07:13

A tilalom viszont ellentétes a keddi kormányrendelettel.

2020. október 01. 07:13
null

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását. 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott. Az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület kialakítása – írta meg az Index.

Jogszerűtlen a döntés?

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel. Láng Zsolt hozzátette: a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte: nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését.

Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni. Megjegyezte, a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

Horváth Csaba népszavazást szeretne

Az MSZP zuglói polgármestere szerdán bejelentette, kész fővárosi népszavazást kezdeményezni, ha a kormány nem vonja vissza azon határozatát, amely továbbra is építési telekként és nem zöldfelületként tekint a Városligetre. Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón felháborítónak nevezte, hogy a kabinet azelőtt hozott döntést a Városliget beépíthetőségéről, hogy ők elfogadhatták volna a terület új építési szabályzatát – írta az Index.

Fotó: A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza (volt Olof Palme ház) Városligetben 2020. szeptember 12-én. MTI/Máthé Zoltán

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basand
2020. október 02. 10:49
Meg kell nézni, hogy néz ki Karácsony Gergely Zuglói polgármesterségének főműve a Pillangó Park. Szégyenteljes.
Pipas2
2020. október 01. 20:25
Ezeknek az aberrált bolsevikoknak tényleg csak az a lényeg hogy megfúrják azt a kiváló projektet amely tényleg a főváros büszkesége lehetne, nem is beszélve a hosszútávu hasznárol....(túrizmus) Úgy mint az olimpiát!
rókabácsi
2020. október 01. 12:37
nesze neked! semmi! ezt tudják a libernyákok! semmit nem kell csinálni, majd lerohad minden! de velük együtt!
llnnhegyi
2020. október 01. 10:46
Murányi András a Népszabadság bukott főszerkesztője,aki most Karácsony Gergely főtanácsadója ,javasolta ezt a határozatot. A rohadt kommunisták szaremberek,akik még mindig akadályozzák a főváros szépitését! Le velük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!