Átadták a Mátyás kútját a budai várban

2020. szeptember 03. 18:32

A kút és a szoborcsoport teljes körű rekonstrukción esett át.

2020. szeptember 03. 18:32
null

Szerdán adták át a felújított Mátyás kútját a budai várban – írja Szentkirályi Alexandra Facebook-bejegyzésében. A híres szoborcsoport és szökőkút a Hunyadi udvarban található, a szakemberek a Nemzeti Hauszmann Program keretében teljes körű rekonstrukciót végeztek rajta.

A kutat Strobl Alajos szobrász készítette, mai helyén 1904 óta áll. A szoborcsoport és a szökőkút, amely a magyarok és az idelátogató külföldiek kedvelt látványossága, Mátyás királyt és kíséretét ábrázolja, akik vadászat közben egy forrásnál pihennek meg.

A szökőkút a második világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, de csak részlegesen rekonstruálták. A mostani munka során pótolták a háború utáni felújítás hiányosságait: helyükre kerültek a vadászkutyák pórázai, és Mátyás király számszeríjának húrja, melyek az eredeti alkotásnak is részei voltak. A szobrokat egy patinamegőrző eljárással megtisztították a lerakódott szennyeződésektől, amely segít megőrizni azt a zöld védőréteget, ami a városi levegő káros hatásaitól védi az alkotásokat.

A kút új díszkivilágítást is kapott, így eddig nem látott színekben pompázik a szoborcsoport esténként.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominium Magna Hungaria
2020. szeptember 04. 09:14
Szóval ezekre mennek el Orbán lopott pénzei? A hülye, ahelyett hogy offshore cégezne...
flesh ripper
2020. szeptember 04. 08:54
Nagyszerű! Mi magyarok, építünk, szépítünk, gyarapítunk. Azok a parazita lumpenek pedig destruálnak, rombolnak, szabotálnak, garázdálkodnak és akadályoznak. Mint egy Vírusszóró Szargeri, meg a Büdösböszme...
Jack Reynor
2020. szeptember 03. 22:58
zseniális!
zakar zoltán béla
2020. szeptember 03. 20:39
Felcsúton van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!