Román választási abszurd: polgármester nem lehet, de jelölt igen

2020. augusztus 26. 13:11

Fehér megyében két polgármester-jelölt is ebben a helyzetben van – közölte a Főtér.ro.

2020. augusztus 26. 13:11
null

Újabb érdekes helyzetet produkált a romániai igazságügyi rendszer az önkormányzati választások előtt szűk egy hónappal: az illetékes bíróság kimondta, hogy attól, hogy egy politikus esetében jogerős ítélet erősíti meg az összeférhetetlenség tényét, és ezért nem tölthet be közhivatalt, még nyugodtan elindulhat az illető tisztségért a választáson. Aztán ha megválasztják, legfeljebb nem iktatható be a tisztségbe.

Ez a megkapó helyzet állt elő két Fehér megyei településen, Metesden és Nagylupsán is. Előbbi községben a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben egy Traian Ursaleş nevű úriember száll harcba a polgármesteri tisztségért. Tapasztalata van, mivel korábban már betöltötte a tisztséget. Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlenséget állapított meg az esetében, amiért még polgármesterként a település iskolájának igazgatótanácsában is tag volt, és hiába fordult bírósághoz, a bírák tavaly helyben hagyták az ANI megállapítását.

Ugyancsak a PSD színeiben indul Nagylupsa polgármesteri tisztségéért Dănuţ Bîrzan, aki jelenleg is polgármester. Az ő esetében is megállapította az összeférhetetlenség tényét az ANI, amit 2018-ban bírói ítélet is helyben hagyott, mivel a saját feleségét alkalmazta egy tisztségbe az önkormányzatnál. Ez annyit jelent, hogy három évig nem tölthetnek be közhivatalt.

A Fehér megyei törvényszék ugyanakkor kimondta: ez nem jelenti azt, hogy nem indulhatnak el a tisztség elnyeréséért. Vagyis kampányolhatnak, szerepelhetnek a szavazólapon, és a polgárok természetesen szavazhatnak is rájuk. Sőt meg is választhatják őket polgármesternek. Ebben az esetben azonban nem iktathatók be a tisztségbe – írta meg a Főtér.ro.

Fotó: Nagylupsa, kép forrása: Facebook

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. augusztus 26. 14:34
"Má' gyeremekkoromban descurcaret vótam. A muraturás borkányokat sorra parittyáztam. (...) Meg es mondtam néki: Elveszlek majd egyszer! Ha megválasztanak mint polgármester csuhajja! (...) Van sok papír sok adeverinca A polickocsit használhatom saját célra de csuhajja!" https://www.youtube.com/watch?v=HArW9X2VwS4
vendelin
2020. augusztus 26. 14:17
Bezzegrománia!
békalepcse
2020. augusztus 26. 14:12
Ikyen egy mintademokrácia! Van hová fejlődnünk, igaz ballibsik?
Szuverén maffiaállam
2020. augusztus 26. 14:07
Borkait nem lehet überelni. Lebukik, elindul, megválasztják, kilép a pártból, nem mond le, lemond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!