Elkészült a Széllkapu

2020. augusztus 20. 14:56

Az új fővárosi zöldfelületen összesen 355 fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.

2020. augusztus 20. 14:56
null

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílik meg a budai Széllkapu beruházás csütörtökön, az új fővárosi zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is – hangzott el a Millenáris Nonprofit Kft. sajtóeseményén.

A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17.000 négyzetméter zöldfelülettel. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot – közölte Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a helyszínen.

A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egyidőben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemekel helyeztek. Így tágas, agóra-szerű találkozóhely jött létre. A a megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolószámát - emlékeztetett Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezője.

A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, melyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak – olvasható a szervezők közleményében.

A kormány 2013-ban döntött, hogy az elhanyagolt 2,5 hektáros telket revitalizálja és befejezi a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019. szeptemberében készült el.

Ide kattintva tekintheti meg fotógalériánkat az elkészült Széllkapuról.

(MTI)

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2020. augusztus 21. 15:47
szép ez a Széllkapu, bejön nekem. Szívem szerint teleraknám az egész fővárost ilyen zöld oázisokkal.
A teremburáját
2020. augusztus 21. 15:07
Ha a ballibeseken múlt volna , akkor ez sem lenne! A szüklátókörüség sajnos nem csak rájukm jellemző. Sok honfitársunk személete alapján az országban csak vályogkunyhók lehetnének, mert bárhol az országban akadnak olyanok akik ellenzik a mészkő, kavics, homokbányák nyítását, a környezetvédelemre vagy magánérdekekre hivatkozva. Szerintük ezeket az épitkezésekhez elmaradhatatlan nyersanyagokat importálnunk kellene, miközben pont ezekből van a legtöbb az altalajban? Megy a cirkusz Pilismaróton, Madocsán s még sok helyen az országban, ebben a témában. A látszólag értelmes érvek mögött, mindenütt az áll: csináljátok, de nem itt, máshol. S felhergelik a közösségüket is a demagógiájukkal. Ne épüljön semmi, de ne is legyen helyreállítva, maradjon minden ahogy van, a nemzeti jövedelmet meg az EU "segélyt, támogatást" évente osszuk szét a szükölködők közt (akikhez ők mindig odatartoznak): alapjövedelem, családi pótlék, EU-s nyugdíj, stb. formájában.
Jason Bourne
2020. augusztus 21. 14:05
Jó sokáig épült, de megérte. Sokkal szebb, mint ami előtte ott volt.
zolizolizoltan
2020. augusztus 21. 11:06
A szélécsatornák biztosítják fővárosunk friss levegőjét, a fák csak árnyékot adnak. Fákkal nem szabad eltorlaszolni a szélcsatornákat. A Széll Kálmán téri szélcsatorna Dél-Buda levegőjének tisztaságát is biztosítja. Ezt tudjátok-e pupákok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!