Kerekesszéke gátolja a mozgássérült lányt a budapesti iskolába való visszatérésben

2020. július 29. 18:09

2019 szeptemberében a zuglói vasútállomáson átsüvítő tehervonat menetszele a szerelvény alá rántott a szűk peronon álló diáklányt, akit azután életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

2020. július 29. 18:09

Megmentették az életét, azonban élete végig kerekesszékbe kényszerült. A közel egyéves rehabilitáció után a 16 éves lány szeretne visszatérni a régi iskolájába, a Teleki Blanka Gimnáziumba. A 120 éves épület nem akadálymentesített, így a gimnázium kért ajánlatot lépcsőlift beszerzésére és beüzemelésére. 7,6 milliós forintba kerülne a munka, de a tankerület visszajelzése alapján az akadálymentesítésre nem tudnak forrást biztosítani. Mindez Tóth Csaba, Zugló parlamenti képviselőjének írásbeli kérdéséből derül ki, amit az Emmit irányító Kásler Miklósnak írt. 

A képviselő idézi a fogyatékkal élő személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvénynek azt a passzusát, miszerint „az állam köteles gondoskodni a fogyatékos személyeket megillető jogok érvényesítéséről, a fogyatékos személyek hátrányait kompenzáló intézményrendszer működtetéséről a nemzetgazdaság mindenkori lehetőségeivel összhangban.” Tóth Csaba szerint ezek alapján az államnak egyrészt objektív kötelezettsége van arra, hogy a mozgáskorlátozottakat segítse, másrészt az iskola fenntartójának konkrét kötelezettsége is van arra, hogy a diáklány visszailleszkedését az akadálymentesítéssel segítse, hiszen kötelezettsége, hogy az általa fenntartott intézmények akadálymentesek legyenek. 

Kásler Miklós nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Azt írta, hogy „a kormány kiemelt feladatának tekinti a köznevelési intézmények számára a modern, magas színvonalú infrastruktúra megteremtését”. Egy helyi fideszes képviselő kezdeményezésére hivatkozva azt is írja, hogy „vizsgálják a lehetőségeket annak érdekében, hogy a közeljövőben az akadálymentesítés is megvalósulhasson, mely reményeink szerint minden tanulónak – így az Ön által említett diák esetében is – lehetővé teszi, hogy tanulmányait gond nélkül végezhesse”. 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2020. július 29. 20:44
Mandi,leszoptad.444-es,rtl klubbos fake news.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!