Hetven éve szabadultak meg a szerzetesektől a kommunisták

2020. június 09. 10:44

Az akciók célja egyértelműen a megfélemlítés volt.

2020. június 09. 10:44

1950-ben 63 magyarországi szerzetesrend működési engedélyét vonta meg az állam, írja a vasarnap.hu. A kommunista vezetők veszélyt láttak a megerősödőben lévő közösségekben. Tizenegy és félezer hivatás vált áldozatává a hetven évvel ezelőtti, június 7-e és 9-e között megkezdett szerzetesi kilakoltatásoknak. Soós Viktor Attila történész a portálnak úgy nyilatkozott: a rombolást a kommunisták tervszerűen hajtották végre.

A szerzetesrendek feloszlatása a kommunista rendszer egyházellenes fellépéssorozata betetőzésének tekinthető. Brutális eszközökkel akartak nyomást gyakorolni a katolikus egyház főpapjaira, hogy megállapodást írjanak alá az állammal. 1945-ben már elvették az egyházi tulajdonban lévő földek jelentős részét. Az egyház korábban ezekből tudta finanszírozni az iskolák, a kórházak, az egyházi intézmények fenntartását. A Mindszenty József prímás vezette püspöki kar mérlegelt, és erre az igazságtalan megszorításra még igent mondott. Azonban ezt követően csak újabb szigorú lépések következtek: 1946-ban az egyesületeket számolták fel, rá két évre az iskolákat államosították.

A kommunisták akcióinak célja egyértelműen a megfélemlítés volt. Ezt igyekezett nyomatékosítani Mindszenty bíboros 1948 karácsonyán történt letartóztatása, majd perbefogása.

A többi egyházzal könnyebben szót tudott érteni a pártállam. A velük kötött megegyezés értelmében elvettek tőlük mindent, de bizonyos engedményeket kaptak a működésükhöz. Ezt az irányt a katolikus főpásztorok nem fogadták el – a bíboros letartóztatása után sem.

(vasarnap.hu)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. június 10. 05:31
MSZP ? Vajon van létjogosultsága ?
mokány
2020. június 09. 20:54
Rohadt kommunisták.
Finale*
2020. június 09. 12:30
Megszabadultak ?! Mar elnezest de megszabadulni valami negativ dologtol lehet es a szerzetesrendek nagyon fontos szerepet toltottek be Magyarorszag eleteben. Hogy lehet igy fogalmazni ?
villogókékfog
2020. június 09. 11:20
És a maradéktól most akarnak megszabadulni. Lásd dobreva kirohanása az üres ep-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!