Újabb pályázatok nyíltak meg a Magyar Falu Programban

2020. április 09. 09:22

Az újonnan megnyíló két pályázati lehetőséggel együtt már öt alprogramra nyújthatják be támogatási igényüket a kistelepülések.

2020. április 09. 09:22

A Miniszterelnökség közleménye szerint: önkormányzati tulajdonban lévő utak, hidak építésére, felújítására, valamint járdák építésének és felújításának anyagtámogatására nyújthatják be pályázataikat az 5000 fő, vagy ez alatti állandó lakossal rendelkező helyi önkormányzatok vagy önkormányzati társulások. A két alprogramra összesen 10 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre.

Az önkormányzati tulajdonban lévő utak és hidak építésére, illetve felújítására maximálisan igényelhető támogatási összeg 30 millió forint, míg a teljes alprogramra 9 milliárd forintot biztosít a kormány. Járdák építésére vagy felújítására elnyerhető legnagyobb támogatási összeg 5 millió forint, a rendelkezésre álló teljes keretösszeg pedig 1 milliárd forint.

A támogatás bel- és külterületi utak felújítására, építésére egyaránt felhasználható

A már meglévő aszfaltburkolatok felújítására, a földutak aszfaltozására vagy murvás úttá alakítására is lehet pályázni, e mellett a települések támogatást igényelhetnek az állami utak mentén fekvő, nem önkormányzati tulajdonban lévő járdák felújítására, illetve építésére is.

Az újonnan megnyíló két pályázati lehetőséggel együtt már öt alprogramra nyújthatják be támogatási igényüket a kistelepülések. Orvosi szolgálati lakásra, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére összesen 7 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Magyar Falu Program fontos célkitűzése a vidéki kistelepülések hátrányainak mérséklése, az életminőség javítása. A pályázatok benyújtására a Magyar Államkincstár elektronikus felületén keresztül van lehetőség.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nolae Shollon
2020. április 09. 12:56
A kapitalista modell elpusztította a kisparaszti életet persze a téeszesítés alapozta meg. Kiöregedett egy nemzedék, akik még tudtak dolgozni a kertben. Elnéptelenedtek a falvak, elmentek Ausztriába, Németországba dolgozni a középkorú és fiatal emberek. Milliók szivárogtak a panelvárosrészekbe akik valamikor a földből éltek. Ők, sem gyermekeik nem térhetnek vissza. A tehetős gazdákat lehet falun is támogatni, sajnos a szegényeken nem lehet segíteni. A falvakat is így lehet támogatni. Nem képes senki visszaállítani a korábbi lélekszámot, óvodákat, bölcsődéket újranyitni, még a nagyvárosokban is csökken a lakosság száma. Lassítani lehet az elnéptelenedést?
Berecskereki
2020. április 09. 10:45
A Bajnai kormánynak nem volt felhatalmazása mégis sikeresen nyomorgatta a polgárokat. Nem kell félni nem fog fájni. Intézkedések A közszférát érintő intézkedések: - Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét - Felülvizsgálják a 2009 második félévi kereset-kiegészítést - Megszűnik a 13. havi fizetés - Csökkentik az önkormányzati támogatásokat A nyugdíjrendszer változásai: - Előre hozzák a nyugdíjkorhatár tervezett emelését, 2014 és 2022 között fokozatosan emelkedik 62-ről 65 évre a nyugdíjkorhatár - Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót - 2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció - 2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét - Megszűnik a 13. havi nyugdíj, és csökken az évenkénti nyugdíjemelés törvényileg garantált mértéke - Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni Változások a szociális rendszerben: - 10 százalékkal csökken a táppénz - Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, melynek korhatárát is csökkentik: a gyermek 23 éves kora helyett csak 20 évig jár - A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár (ez a már megszületett gyerekek szüleire még nem vonatkozik), ehhez bölcsőde- és óvodafejlesztést ígér a kormány - Felfüggesztik a lakástámogatásokat - Fokozatosan megszüntetik a távhő- és a gázártámogatást Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések: - A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálata - A közmédia támogatásának csökkentése - Az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének csökkentése 2010-ben - 20-ról 25 százalékra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes, 18 százalékos kulcs a tejre, a tejtermékekre, a pékárura és a távfűtésre Munkanélküliségi ráta 2008 7,8 % 2009 10,1 %
pollip
2020. április 09. 09:31
Na, a ballib megint azt mondja, hogy ilyenre kellett a koronavírus törvény:-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!