Új terhet ró Óbuda az önkormányzati lakások bérlőire

2020. április 06. 10:02

Áprilistól közös költséget kell fizetnie a költségelvű bérleti díjas lakások lakóinak. A döntés 1600 családot hoz nehezebb helyzetbe.

2020. április 06. 10:02

Április végétől a III. kerületi önkormányzati lakásokban újabb teherként a közös költség is sújtja majd az ott élőket – derül ki a 24.hu cikkéből.

A lap egyik olvasóját az Óbudai Vagyonkezelő egészen pontosan arról tájékoztatta, hogy a közös költség felújítási alapot meghaladó része (a szociális lakbért fizető bérlő kivételével) a bérlőt, azaz a lakáshasználót terheli.

„Sok ember elvesztette a munkáját, sok a kisnyugdíjas, aki 70-80 ezer forintból él. Ebben a vészhelyzetben segíteni kellene, és nem tönkre tenni még jobban az embereket” – írta Mária véli Mária. Neki a közös költség átterhelése áprilistól 12 ezer forint plusz költséget jelent havonta. Így ő a 38 ezer forintos lakbér helyett 50 ezret fizet majd, ezen felül a 30 ezer forintra rugó rezsit. Így jóformán egy fillérje sem marad a 95 ezer forintos nyugdíjából.

A 24.hu-nak elmondta: sokan nála is rosszabb helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt, a házban is több olyan család él, ahol két gyereket nevelnek, és a szülők elvesztették a munkájukat.

1600 lakást érint a megszorítás

A lap megkérdezte  az MSZP-ből frissen a DK-ba átigazoló Kiss László vezette óbudai önkormányzatot, hogy mikor döntöttek az emelésről és hány embert érint. Válaszukból az derült ki, hogy a veszélyhelyzet következményeit enyhítendő több intézkedést is hoztak, de a közös költség átterheléséből nem engednek.

Az önkormányzat azt írta: egy február 20-i döntés nyomán kell állniuk áprilistól a költségelvű lakbért fizetőknek a lakás közös költségét. Ez azonban csak a költségelvű bérleti díjas lakásokra vonatkozik, a piaci alapú bérletek esetén korábban is így volt, a szociális alapú bérlemények közös költségét pedig továbbra is az önkormányzat fizeti. Ugyancsak az önkormányzat fizeti (minden bérlakástípus esetében) a lakások után a társasház felújítási alapjába tartó összeget. Az önkormányzat válasza alapján a III. kerületben 1600 család él költségelvű bérleményben.

(24.hu)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. április 06. 11:38
Megy minden, mint várható volt: újabb fokozatba kapcsolt a libsibolsináci rablás...
pumuklik
2020. április 06. 11:35
Ez az a köcsög polgi aki a DáKó-ba igazolt?
zakar zoltán béla
2020. április 06. 11:15
Szőrös povájú, tokás pacal laci, ki még a magyarszocilistaMUNKÁSpártot is leköpte és felmászott(feltolták???!!!) a szeplőhegyi tanGA uszoda rúdjára, már táncol?
Zsolt75
2020. április 06. 11:11
Éhes a takonygerincű zsírdisznó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!