Tisztifőorvos: A Pesti úti idősotthonban egyfajta góc alakult ki

2020. április 10. 10:42

Növekedő tendenciát mutat a fertőzések száma, bezárnak délután háromtól a dohányboltok, a rendőrök pedig az ünnep alatt is ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását. Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

2020. április 10. 10:42

Sajtótájékoztatót tartott péntek délelőtt az operatív törzs a koronavírus-helyzettel kapcsolatban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában „fokozottan” nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami a Pesti úti idősek otthonában regisztrált esetektől eltekintve is emelkedő tendenciát mutat. A járványügyi intézkedéseken ezért a továbbiakban sem lazítanak. Az elmúlt egy napban 11 halálos áldozata volt a járványnak. Müller elmondta, hogy a harmincezret is meghaladta az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma, de ez a szám nem tartalmazza a magánlaboratóriumokban véghezvitt teszteket.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy személyesen is meg akart győződni a Pesti úti idősek otthonában uralkodó állapotokról. Müller szerint a fővárosi fenntartású otthonban egyfajta góc alakult ki. Az intézményben eddig 151 igazolt fertőzésről tudnak, a csütörtöki nap folyamán pedig 126 főt szállítottak át a Korányi kórházba. Müller Cecília szerint ez a legbiztonságosabb lépés, amit meg lehetett tenni. A tisztifőorvos aláhúzta: az időseknél a lappangási időszakot követően gyors állapotromlásra is esély van, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani rájuk. Elmondta, hogy a Pesti úti intézmény jelenleg izoláció, minden fertőzöttet elszállítottak, de ha újabb lakók vagy dolgozók tesztjei lesznek pozitívak, további járványügyi intézkedésekre is szükség lesz.

Müller elrendelte az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítását az intézményben, ami további személyzetet fog igényelni. A tisztifőorvos hangsúlyozta: a mostani személyzet oktatására is szükség van, a kormány pedig segít az idősotthonoknak, amik egyéni védőfelszereléseket is kapnak. Müller Cecília szerint egy másik idősotthonban, a Rózsa útiban is találtak hét fertőzöttet, egyebekben pedig az ország egész területén ellenőrzik az ilyen intézményeket, hiányosság esetén pedig azonnal intézkednek.

Lakatos Tibor ezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemrég megjelent kormányrendelet átformálja az eddigi kijárási korlátozást. A korlátozás most már automatikusan meghosszabbodik, a kormány pedig hetente vizsgálja felül ennek a szükségességét. További fontos változás, hogy most már a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor, mert az eddigi tapasztalatok szerint ezek egyfajta gyűjtőhelyekké alakultak, ami növeli a fertőzésveszélyt.

A korábbi szabályok ugyanúgy érvényesek most is, a rendőrség ezért arra kéri a lakosságot, hogy tartsák is be ezeket. A szabálysértőkkel szemben a hatóságok eddig is eljártak, az elmúlt egy napban 1255 alkalommal került sor intézkedésre. Lakatos szerint a rendőrök legtöbbször csak figyelmeztették a szabályszegőket, mert számítanak a lakosság együttműködésére. Újságírói kérdésre Lakatos Tibor elmondta, hogy rendőri ellenőrzésekre az ünnep alatt is számítani kell, az egyenruhások pedig a helyi önkormányzatok által meghozott, esetlegesen szigorúbb rendelkezéseknek is érvényt szereznek.

Az ezredes azt is elmondta, hogy a Magyarországra érkezett védőeszköz-szállítmányokból már nem csak az egészségügyben dolgozók kapnak, hanem jut más szervezetekhez is, mint például a Fővárosi Önkormányzathoz.

Összesen 211 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
southwind
2020. április 10. 15:46
én azt nem értem, hogy 5 nap alatt nem tudtak elvégezni 500 tesztet, azt nyilatkozzák harmadik napja, hogy még mindig nem tesztelték le az összes időset..akkor hogy növekszik olyan nagy számmal a tesztelteké? Azt is mondta cilike, hogy több labor dolgozik folyamatosan...valami nagyon nem stimmel itt...500 tesztnek 48 óra alatt készen kéne lennie, ha nem elviekben működne ez az egész
kisfejsze
2020. április 10. 15:40
ismerjük a sztorit mindenért a gátőr felelős
formaegy
2020. április 10. 14:51
formaegy 2020. április 10. 14:49 A "Volt , mert kellett is, hogy legyen." az orvosi ellátásra vonatkozik
formaegy
2020. április 10. 14:50
A "Volt , mert kellett is, hogy legyen." az orvosra vonatkozik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!