Közép-Európa lehet Kína helyett a Nyugat gyártósora? – MANDINER PODCAST

2020. április 28. 16:25

A koronavírus-járvány után a globális értékláncok újraalakításánál Közép-Európa – és benne Magyarország – kis szerencsével akár előnyös helyzetbe is kerülhet: a nyugati multik Kínából kiszámíthatóbb régiókba fogják áttenni gyártásuk egy részét.

2020. április 28. 16:25

Közép-Európa a nyugat-európai–amerikai gyártási újratervezésben ideális célpont lehet, hiszen stabil, olcsó és megbízható partnerséget kínál. Most tehát minden szem Németországon: ha Európa motorja beindul, akkor reménykedhetnek a kisebb uniós tagállamok abban, hogy saját gazdaságuk is lendületet kap. Jól jöhet ki tehát a válságból Magyarország és szűkebb régiója? Milyen állapotban van a német gazdaság? És képes-e, hajlandó-e finanszírozni a járványhelyzet miatt bajba jutott dél-európai államok talpra állítását?

Vendégünk: Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

Műsorunk az alábbi felületeken is elérhető:

Apple Podcast

Spotify

Soundcloud

Google Podcasts

Radiopublic

Breaker

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2020. április 29. 05:38
Voltak mostanában elektronikai üzletben a szerzők? Már jóformán csak keleti multik vannak, azok meg ugyan miért tennék át a gyártásukat K-Európába? Átaludtátok az elmúlt harminc évet?
VakzKommondor
2020. április 28. 22:04
Nem Még valami esetleg?
Akitlosz
2020. április 28. 21:08
Magyarországon kínai fizetésért dolgozni mégis mitől előnyös? Ha a "magyar" gazdaság ezekre a külföldi cégekre épül akkor az megakadályozza, hogy Magyarország valaha is fejlett és gazdag ország legyen, mert ezek a cégek fogják uralni az országot és SOHA nem fogják megfizetni a magyarok munkáját. Ahogyan Kínából idejönnek ugyanúgy innen is elmennek, ha máshol még több profitot remélnek.
barnabibambi
2020. április 28. 20:54
A címadó minden realitást nélkülöző tévút.A kapitalizmus mozgatórugója a profit,egy kínai kuli harmad annyiért gyorsabban kreatíven dolgozik mint egy nyugati kényelmes melós.A nyugati melós ha valami nem tetszik sztrájkol,a Kínai nem inkább dolgozik tovább mint egy robot.A Közép-Európai bérek megugrottak és már ezek a bérek is sokkal magasabbak mint a Kínai.A másik ok ha Kínából elhozzák a gyártó bázisokat akkor a Kínai piactól is bűcsút vehetnek ott pedig több mint 1 milliárd potencilis vásárlóval kell számolni.ez több mint 3x-a az unió vásárlóerejének.A kínai piacvesztést az USA már megszemvedte,láthatóan ,és ki is hátrált a kereskedelmi háborúból.Rájöttek az usákok hogy a Kínaiak bármit képesek legyártani akár messze jobb minőségben olcsóbban mint az USA vagy az unió ipara.elég csak a lopakodóra vagy a mobiltelefonra gondolni,de az 5G rendszrrel piacvezetők lettek. Szóval a hebehurgya gondolatoknak nincs értelme a jelenlegi világgazdasági helyzetbe.Tehát butuska álom Magyarországra Szingapur 2 gondolni.Ehez nem csak a Kínaiak hanem az unió is bele kántál.Azaz nekik nem érdekük,de az unióból kilépett angoloknak sem fog tetszeni,azaz gátló tényező a tőkehiányon kívül a fentiek a legnagyobb akadályok.Szóval valami másra kell gondolni a honi gazdaság elindításához és a honi gyártóbázisok kialakításához.Azaz az élelmiszer feldolgozóipar,és a ipari termelés gyáralapítással önnálóan kell ellátni az országot gazdaságosan és ha lehetséges exportálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!