Lehullott Orbánék álruhája, Magyarország diktatúra

2020. április 22. 18:07

Orbán szó szerint felülírhat minden törvényt, szabályozást vagy jogi garanciát, bármiféle kontroll nélkül.

2020. április 22. 18:07
Kim Lane Scheppele

„HVG: Mit gondol, miért volt szükséges Orbán Viktornak a felhatalmazási törvényre? Hiszen kétharmados többsége van a parlamentben, ahol az ellenzék a tavaly őszi önkormányzati előretörés ellenére gyönge.

Kim Lane Scheppele: Orbán Viktornak valóban kétharmados többsége van, de szűk, és korábban egyszer már elveszítette. És csak a kezdetén vagyunk egy elnyúló válságnak, ami mindenkit a legszemélyesebben érint majd Magyarországon, s amit nem lehet politikai ráolvasással eltüntetni. Úgy gondolom, Orbán arra az időre akarja bebiztosítani a hatalmát, amikor a járvány katasztrófává válik. Amikor kiderül, mennyire elhanyagolta az egészségügyi rendszert, és az emberek – beleértve a saját párttársait is – fel fognak lázadni ellene. Így előre gondolkodik: nem lesz időközi választás, ami megfosztaná a kétharmadtól, lehetővé teszi, hogy ha szükségesnek látja, a parlament nélkül is irányíthassa az országot, és a felhatalmazást olyan szélesen fogalmazta meg, hogy az ne csak a vírusra vonatkozzon, hanem mindenre, amivel szembe találhatja magát. Éppen ezért ez nem egy egyszerű, szükséghelyzetre szolgáló törvény. Hanem olyan jogszabály, ami megtámaszthat egy kudarcos kormányt, amely elveszti a támogatását és a parlamenti többségét.

HVG: A miniszterelnök már titkosította a Belgrád–Budapest vasútvonal költségeit, és rögzítette az emberek születéskori nemét a nyilvántartásban. Milyen, a koronavírus-járvánnyal semmilyen kapcsolatban nem lévő ügyekre használhatja fel még a rendkívüli felhatalmazást?

K. L. SCH.: Nincs határ. Orbán szó szerint felülírhat minden törvényt, szabályozást vagy jogi garanciát, bármiféle kontroll nélkül. És minden szükséghelyzetben hozott rendelete akár korlátlan ideig hatályban marad. Aggasztónak tartom, hogy a törvény minősített többséggel született, és csak ugyanígy vonható vissza, vagy a miniszterelnöknek kell lemondania róla. Így elég, ha a képviselők egyharmada kitart Orbán mellett, s ezzel megakadályozhatja a parlamentet a felhatalmazás visszavonásában.”

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. április 24. 08:27
"Vagy Kamcsatka." Gyurcsány meg Honolulu szakértő Gréczynél.
Box Hill
2020. április 23. 15:28
Ez a nő angol nyelvű honlapokon Magyarország szakértőként mutatja be magát, miközben nem is tud magyarul. Akkor én meg Tadzsikisztán szakértő vagyok. Vagy Kamcsatka.
Krupp Skya
2020. április 23. 14:54
Magyarban az álruha soha nem szokott lehullani ami lehullik az az álarc, vagy falevél, annyira képzavar ez a hulló álruha, mint ha azt írnád az idén korán lehullott a hullókauszt.
adonyi29
2020. április 23. 11:44
Mandi, most komolyan, ezt a not? Szerintem bevaghattatok volna egy 2011es posztot tole, valoszinuleg ugyanazt irta. Nem is kell nagyon dolgoznia rajta, ha hivjak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!