MOK: Etikai eljárás indul az SZTE rektorával szemben

2020. március 22. 17:24

Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít – írták.

2020. március 22. 17:24

 A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei területi szervezetének közleményben idézik a kamara etikai kódexét, amely szerint az orvos nem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is. Továbbá: az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.

A kamara álláspontja szerint a szegedi egyetem rektorának mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít – írták. Egyben a MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban kivizsgálják a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket.

Rovó László, az SZTE rektora vasárnap az MTI-vel azt közölte, a legszigorúbb egészségügyi protokoll alapján végezte orvosi munkáját. Közleményében kiemelte: nem bizonyított, hogy külföldön fertőződött meg a koronavírussal. Leszögezte, miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtette a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát közvetlen környezetében. Hozzátette: jelenleg családjával együtt karanténban van, és gyakorlatilag már tünetmentes.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2020. március 22. 22:19
Rovó végtelenül ostoba volt, megérdemli az eljárást. Pont, ahogy a momentumos idióta Pakson. Viszont remélem, a MOK a járványhelyzet végéig felfüggeszti az eljárást, és majd utána bassza ki az orvosi karból, mert most nem ezzel kell elbacni az időt, és egy amúgy jó orvost nem kell kilőni akkor, amikor úgyis kevés orvos van. Ráadásul ő majd a felgyógyulása után bátran mehet fertőzötteket ellátni.
nemecsekerno_007
2020. március 22. 19:08
Akkor a Momentumos ürgét is kibasszák. Aki amúgy az atomerőműben dolgozik.
Nehidd El
2020. március 22. 19:05
Na, ezzel a Gyurcsány seggéből előbújt Kincsessel oda jutott a MOK, mint a MÚOSZ: egy bolsevik ököl lett belőle, amelyiknek a párt ellenségeire kell lecsapnia.
zakar zoltán béla
2020. március 22. 18:57
18.22 -félreértés ne essék!!!!!!!! Egy percig sem védem ezt az embert, ha hibát követett el, de SZARGÖRCSFAGYÖNGYÖKTŐL UNDORODOM, MINT Korózs elvtárs a Püspökladányi RatkáNYÁKtól! Kincses-Falus-KomáROmi Dr-t pedig le...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!