Beutazási tilalom lép életbe az Unióban

2020. március 17. 20:54

A következő harminc napban csak uniós polgárok érkezhetnek az EU területére.

2020. március 17. 20:54

Az EU csak uniós polgárokat enged be a területére a következő 30 napban – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. 

Michel videókonferenciára hívta az Európai Unió tagországainak vezetőit keddre a koronavírus-járvány okozta helyzet nyomon követése céljából. Az Európai Tanács elnöke az ezt követő sajtótájékoztatón jelentette be a szigorú intézkedést. „Az ellenség a vírus, és most minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az emberek védelmére és a gazdaságunk védelme érdekében. A helyzet alakulása szerint készen állunk minden szükséges feladat elvégzésére, vagy akár további intézkedések meghozatalára” – fogalmazott Michel.

Az EU részleges beutazási tilalmat rendel el. A döntés értelmében ezentúl csak az uniós állampolgárok léphetnek be az EU területére. Rajtuk kívül a britek (a Brexit utáni, az év végéig tartó átmeneti időszakban a britek továbbra is uniós állampolgárnak minősülnek), valamint a schengeni övezet azon országainak az állampolgárai is beutazhatnak, akik nem tagjai az EU-nak (norvágia,Svájc, Izland és Lichtenstein). Charles Michel ígéretet tett rá, hogy minden uniós polgárnak segíteni fognak a hazatérésben.

A korlátozásokat nem maga az Unió rendeli el, erre nincs jogköre, ezért az uniós tagállamok bonyolítják le az intézkedéseket. „Most a tagállamokon van a sor, hogy bevezessék az intézkedéseket” – jelentette ki Von der Leyen. 

A sajtótájékoztatót itt tekintheti meg:

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szamarhegy
2020. március 18. 10:41
Talán még nem késő..., Németország, a német Állam a munkáltatókkal, szakszervezetekkel megállapodva felelősséget vállal, hogy megtartják a munkahelyeket (nyilván a vállalkozásokat is....), a skandináv országokban is részfelelősséget vállal az Állam, a munkáltatók és a munkavállaló, hogy megmaradjanak a munkahelyek, az emberek egzisztenciája. Mo. nemzeti kormánya meg úgy tesz mintha köze se lenne a tönkremenő vállalkozásokhoz és elbocsátott munkavállalókhoz???
forsteandretredjemann
2020. március 18. 09:45
Helyes. Bár így majdnem utólag reagálni nem túl hatékony.
u.cserkész
2020. március 18. 09:22
Ezt szeretem az EU-ban, hogy ilyen gyorsan és határozottan reagál a történésekre. Az illegális bevándorlás ellenzésére, most, hogy a görög határon áll a balhé, csak 5 év kellett!!!:-)
G r o s w e n o r2
2020. március 18. 07:56
Basszus, nem mehetek haza Izraelbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!