Szabálytalanul töltötte ki a vagyonnyilatkozatát Hadházy Ákos

2020. február 25. 19:08

Megfeledkezett azokról az adományokról, amelyeket a választóktól kapott, hogy a „lófaszozás” miatti pénzbüntetését kifizethesse. Hadhàzy szerint szabályosan járt el.

2020. február 25. 19:08
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Ahogy arról már beszámoltunk, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő 2019 októberében trágár szövegű táblával zavarta meg a miniszterelnök parlamenti felszólalását. A tavaly őszi ülésnapon Hadházy odasétált a pulpituson beszélő Orbán Viktorhoz, majd táblákat tartott elé, melyeken a „stop propaganda”, „stop korrupció” feliratok szerepeltek, de ülés közben elővett egy nyomdafestéket nem tűrő mondatot („a lónak a faszát!”) tartalmazó táblát is.


Hadház Ákos mutatványa egy tavaly őszi ülésnapon. 

Hadházy akciójának következménye az lett, hogy Kövér László házelnök 329 ezer forintos pénzbüntetés szabott ki rá, ennek teljesítéséhez pedig a képviselő a választóktól kért segítséget, hogy a büntetést ne neki kelljen állnia.

A politikus beszámolójából tudjuk, hogy a büntetés összegét végül nem saját zsebből fizette ki, hiszen összejött a kalapozás. Ahogy ő fogalmazott: „Több táblányi pénz gyűlt össze az Önök jóvoltából”.

A rendszeresen korrupcióról és átláthatóságról beszélő Hadházy azonban a támogatásokról elfelejtett beszámolni az idén januárban leadott vagyonnyilatkozatában. A honatya ugyanis teljesen üresen hagyta a vagyonnyilatkozatának 17. oldalát, amelyen az országgyűlési képviselőknek a képviselői megbízatásukkal összefüggésben kapott ajándékokról kell beszámolniuk, noha egyértelmű, hogy az adományokat azért kapta, hogy a képviselőként kapott pénzbüntetését ki tudja fizetni.

Az országgyűlési törvény 104. § (1) bekezdése szerint szerinti a képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részének megfelelő értékhatárt meghaladó értékű ajándékokról és ingyenes juttatásokról a képviselő – a vagyonnyilatkozata részeként – kimutatást köteles vezetni. Hadházy büntetése 329 ezer forint volt, amelyet adományokból fizetett ki, ez az összeg pedig bőven meghaladja a bruttó 1 millió forintos képviselői tiszteletdíj 1/12-ed részét.

Cikkünk megjelenése után közösségi oldalán reagált Hadházy Ákos. Szerinte semmi probléma nincs a vagyonnyilatkozatával, hiszen az adományokat nem egyben kapta, hanem több száz részletben, így az egyes adományok összege (állítása szerint a legnagyobb összegű utalás 80 ezer forintos volt) nem éri el a törvényi értékhatárt.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2020. február 25. 22:17
Ékes Ákos demens ?
airmax
2020. február 25. 21:49
Baromság.. abban egy fillér adomány sincs normál állampolgárokról.. Lehet viszont adomány címen soros cégektől kapot marketing lóvé... Soha nem fogom elhinni hogy élő magyar ember adományt ad erre .. föleg, hogy Hadházinak... Kamu...
enes
2020. február 25. 21:24
Az összekalapozott pénz hogyan szerepel majd az SZJA 2020-ban?
BőröndÖdön
2020. február 25. 21:00
A Havasi Balázs 450 milliós állami támogatása engem jobban érdekelne...:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!