Sorost védi a Jobbik elnöke

2020. február 12. 12:20

A The Guardian baloldali brit napilap a Jakab Péter vezette Jobbik néppártosodását járta körül.

2020. február 12. 12:20

„Ha megválasztanak egy vezetőt zsidó gyökerekkel, az bizonyítja, hogy a Jobbik megváltozott?”címmel közölt cikket a The Guardian, miután a párt azt nyilatkozta, már nem szélsőjobboldali. Ennek egyik tanulságtételét abban látja a cikkíró, hogy a Jobbik új elnöksége felszólította Kulcsár Gergelyt – aki a Duna-parti cipők felé köpött – hogy adja vissza megyei közgyűlési mandátumát. De – emlékeztet egyúttal – a Jobbik jelenlegi EP-képviselője, Gyöngyösi Márton volt az, aki évekkel ezelőtt az izraeli-magyar kettős állampolgárok listázására buzdított.

A cikkben Jakab Péter kritikával illette Orbánt, amiért „gyűlöletre ösztönöz” Soros ellen, mondván Sorosnak „minden joga megvan hozzá”, hogy úgy költse el a pénzét az országban, ahogy szeretné. A The Guardian írásában az is olvasható, hogy Jakab üdvözölte Karácsony Gergely új liberális, zöld polgármester megválasztását is, mondván „senki nem tudott volna jobb munkát végezni”. Elemzők szerint a Jobbik változása őszinte, de nem kell eltúlozni, mivel a pártnak továbbra is vannak nacionalista és populista politikai platformjai

Jakab saját bevallása szerint egyébként 13-14 éves lehetett, amikor megtudta, hogy dédnagyapja Auschwitzban halt meg, valamint hogy anyai oldalról több családtagja halt meg a vészkorszakban. Ennek némileg ellentmond a cikk szerint az, hogy Jakab 2014-ben a zsidókat okolta az antiszemitizmusért, valamint bírálta azt, hogy a holokausztból pénzügyi előnyt kovácsolnak. Jakab a cikkíró kérdésére úgy fogalmazott védekezésképpen, hogy mások széles körben elterjedt véleményéről beszélt akkor, nem pedig a saját véleményét mondta el.

(Mandiner)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. február 12. 18:20
NA! Paut Lendvai! Most csináljál a gárdáról, meg a "fasiszta jobbikról" olyan "dokumentum filmet az ORF1-el mint 2013-ban is csinált a gyűlöleted! Gyere megint Magyarországra Paul Lendvai! Csináld meg megint a lejárató filmedet a magyar Jobbikról!
szekuIa
2020. február 12. 15:19
Mindenkinek szebb megvilágosodást.
mokány
2020. február 12. 14:23
Most talán nem mások véleményét szajkózza ?
vigyor
2020. február 12. 13:38
...mit csodálkozik ezen valaki? Fogy a pénz, az ország politikai prostituáltjai meg elkezdtek riszálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!