Miniszterelnökség: A kormány soha nem tárgyalt az Emberi Jogok Európai Egyezményének felfüggesztéséről

2020. február 20. 17:02

A kormány a börtönbizniszről indít nemzeti konzultációt, nem az Emberi Jogok Európai Egyezményéről – hangsúlyozza a közlemény.

2020. február 20. 17:02

A kormány soha nem tárgyalt olyan előterjesztést, amely az Emberi Jogok Európai Egyezményének felfüggesztésére vagy felmondására irányult volna – áll a Miniszterelnökség csütörtök délutáni közleményében. Az Országgyűlés az egyezményt 1993-ban ratifikálta, ezzel az a hatályos magyar jogrendszer része – emlékeztetnek, hangsúlyozva: a kormány a börtönbizniszről indít nemzeti konzultációt, nem az Emberi Jogok Európai Egyezményéről.

Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön, pártja vezérszónokaként az Országgyűlésben beszélt arról: el kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán. Az utóbb, egy sajtótájékoztatón saját véleményének minősített álláspontot a „börtönbizniszt” érintő ügyekkel kapcsolatos strasbourgi ítéletekkel, valamint a migrációval kapcsolatos emberi jogi bírósági döntésekkel is indokolta.

Azon határozott álláspontjának adott hangot, hogy az alapjogvédelem megfelelő szintje Magyarországon biztosított. Közölte azt is: a strasbourgi döntések súlyosan sértik a szuverén Magyarország kompetenciáját, „úgy tűnik, hogy a strasbourgi ítéletek mögött globális hatalmi érdekek és csoportok érdekei húzódnak meg”. „Itt az idő, hogy elgondolkodjunk az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásáról, vagy legalább bizonyos pontjainak felfüggesztéséről” – fogalmazott.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2020. február 21. 10:03
és vajon miért nem? https://www.origo.hu/nagyvilag/20200220-franciaorszag-hetilap-soros-gyorgy-sorosterv-emberi-jogok-europai-birosaga.html
zakar zoltán béla
2020. február 20. 19:59
Talán kár?! Mert a definíciók a matematikában 100%-osak, míg a többi tudomány... a jog nem az, így sajnos ott 0,1%.
János bácsi
2020. február 20. 18:14
Orbán Viktor ollan mint a gyevi bíró . A bíróság jogerős ítéletét ugyanis mindenkinek végre kell hajtania. Legalább is egy jogállamban. Kivéve a gyevi bírót.
Berecskereki
2020. február 20. 18:04
Súlyos összeférhetetlenségi problémák az Emberi Jogok Európai Bíróságánál Egyre jobban növekszik a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) nemzetközi intézményekre gyakorolt befolyása, különösen az emberi jogok területén derül ki a European Centre for Law and Justice (ECLJ) tanulmányából. Mindez az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány, illetve az általa finanszírozott további NGO-k közötti személyi összefonódások kapcsán különösen szembeötlő. https://precedens.mandiner.hu/cikk/20200220_sulyos_osszefonodasok_az_ngo_k_es_az_emberi_jogok_europai_birosaga_kozott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!