PS: A bírói függetlenség rendszerváltás után kialakított modellje megbukott

2019. december 19. 12:07

Hogyan gondolhatta a Szeviép vezetőit felmentő bírói tanács három tagja, hogy ezt megúszhatja? – teszi fel a kérdést a PestiSrácok.

2019. december 19. 12:07

Miért hihette azt a Szeviép vezetőit felmentő bírói tanács három tagja, hogy ez az ítélet is elsikkad majd a vállalhatatlan bírósági döntések tengerében? A válaszhoz elég megnézni a Szegedi politikai és gazdasági elit összefonódásait – véli a PestiSrácok.

A portál emlékeztet, hogy Szeged szocialista fellegvár már régóta, gyakorlatilag ugyanaz a helyi elit irányítja már évtizedek óta, amely alapvetően „jogfolytonos” a szocializmus nómenklatúrájával, szociológiailag annak mindenképpen szerves, szerkezetazonos folytatása.

A PestiSrácok szerint a Szeviép-ügy talán egyik legmocskosabb jellegzetessége, – egyébként tipikus liberális szokásként – hogy nem csak állami és önkormányzati megrendeléssekkel lakatják jól a hálózatuk részét képező cégeket, nem csak túláraznak, hanem eltűrték, sőt bátorították, hogy a hasznot, a hálózat leágazásait is gazdagító részt a valódi munkát végzők, az alvállalkozók ki nem fizetésével is növeljék. A tipikus MSZP-SZDSZ-es „gazdasági modell” ez volt, hogy akár felesleges projekteket csináltattak meg, nem csak EU-s pénzből, hanem közvetlen magyar állami és önkormányzati forrásokat megszerezve, azokat is durván túlárazták, majd az eltüntethető pénzmennyiség növelése érdekében a valódi munkát végzők nagy részét sem fizették ki.

Ez a jelenség 2006 után a válság és a várható biztos bukás hatására, a prognosztizálható politikai károk ellenére drámaian elharapódzott.

Az alvállalkozók ki nem fizetésén alapuló modell működtetéséhez azonban kirívóan gátlástalan, alvilági kapcsolatokkal, fenyegetési potenciállal is rendelkező „vállalkozók” kellettek, illetve el kellett érni, hogy a helyi igazságügyi elit, a hatóságok ne akadályozzák a folyamatot, és a helyi sajtó se engedje a köztudatba kerülni, hogy bizonyos kormány- és önkormányzatközeli vállalkozásoknak szokása becsapni az alvállalkozókat és a beszállítókat. Az ügyben érintett vállalkozói csoportok pedig jelentős pénzt fordítottak arra, hogy a helyi elit „aranyéletre” vágyakozó tagjait megtámogassák. A szegedi esetben úgy tűnik, hogy az önkormányzat is szerepet vállalt például a helyi bírói elit anyagi helyzetének javításában.

Az elmúlt években a szegedi önkormányzathoz kapcsolódó politikai csoportosulásnak több olyan elsőre vállalhatatlan ügyet sikerült semlegesítenie, amelyben nem nekik állt a zászló. A választások rendre visszaigazolták a politikai sérthetetlenségüket is, az pedig hogy egy ekkora bűnügyben még tíz év múlva se legyen jogerős ítélet teljesen megszokott a liberális magyar jogrendszerben.

A szegedi bírók politikai sérthetetlenségük felőli teljes bizonyosságukban merték megtenni, hogy egy kívülről és az elsőfokú bíróság szerint is nyilvánvaló ügyben felmentik a hozzájuk finoman szólva is közel álló ügyben a vádlottakat.

Már ahhoz is hatalmas „bátorság” kellett, hogy eleve ne jelentsenek elfogultságot. De annyira részei a helyi viszonyoknak, hogy minden valóságérzéküket elvesztették már.

Helytelenül mérték fel azonban a politikai közhangulatot, azt, hogy az igazságszolgáltatás állapota már nem visel el több blamázst. A bírói kar megkapta a lehetőséget az elmúlt kilenc évben, hogy a jogfelfogását a magyar választópolgárokéhoz igazítsa, ne a liberális szélsőségeseknek akarjon megfelelni és valóban független rendszerként védelmezze az igazságot és a méltányosságot. Ezt azonban nem volt képes megtenni.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2019. december 19. 13:23
De kinyílt a kommentfalon a komcsik csipája. Tegnap még kuss volt. Túl közeli volt a rádöbi.
sztd
2019. december 19. 12:26
Az egészben az a legviccesebb, hogy a Szeviépezést egészen eddig elengedtem a fülem mellett. Ez a bírói eset az első pont, amire felfigyeltem. Éppen ideje, hogy a kormánypárti sajtó rendes újságírást csináljon. Eddig is ezt kellett volna, akkor kevesebb adófizetői pénzre lenne szükségük. Egyébként azokat a szereplőket, akik nem fizettek az alvállalkozóknak nyugodtan betehetik a húsdrálóba (sem Mészáros, sem Simicska nem angedte ezt meg magának). A gyerek majd kap árvaellátást, anyagi hiánya nem lesz.
ThunderDan
2019. december 19. 12:21
Szerintem meg az példátlan és dermesztő, hogy ezúttal a "lincshangulatnak" - by the way, a ballib médiafalanx teljes kussolása mellett - ALAPOS OKA van, minden jel szerint.
We_Returned
2019. december 19. 12:14
Na azért az index lehozta ,igaz kicsit eldugta:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!