Módosítja a közbeszerzési törvényt a kormány

2019. november 13. 17:47

A módosítások célja, hogy ne fordulhasson elő még egyszer pénzügyi büntetés uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzések terén – írja a Portfolio.

2019. november 13. 17:47

Megjelent a parlament honlapján a közbeszerzési törvény újabb módosító indítványa, amely néhány ponton alapvetően változtatja meg a közbeszerzések lebonyolításának és ellenőrzésének szabályait – írta a Portfolio. A portál szerint ezek egy része bevallottan azt célozza, hogy ne fordulhasson elő még egyszer pénzügyi büntetés uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzések terén, takarékosabban bánjanak a közpénzekkel és egyúttal tovább csökkentsék a rendszerrel együtt járó adminisztratív terheket.

A parlament honlapján megjelent „A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról” címet viselő törvénymódosító indítvány tartalma szerint a módosítás célja: „egyszerűsítés és gyorsítás, az adminisztratív terhek további csökkentése,
a szabályosság növelése az uniós források pénzügyi korrekcióinak megelőzését és a kockázatuk csökkentését szolgáló szabályok útján, valamint a felelős közpénzfelhasználás garanciáinak erősítése.

A rövid általános indoklás azt is kiemeli, hogy az elektronikus közbeszerzés további terjedésének támogatása érdekében a távlati tervek (2020-2021) között „szerepel a közbeszerzési eljárások folyamatának aktív támogatását jelentő EKR (Elektronikus Közbeszerzési Rendszer) funkciók megvalósítása, amelyek valós és érdemi adminisztratív tehercsökkentést jelenthetnek, mivel részben leveszik az ajánlatkérők válláról az adminisztratív terheket.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2019. november 13. 21:28
"A módosítások célja, hogy ne fordulhasson elő még egyszer pénzügyi büntetés uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzések terén " ---- Hát csináljanak is valamit mert ez tarthatatlan ami itt folyik az EU-s pénzekkel. ---- Elolvastam a kormány közleményét. Uniós pénzt tán nem veszítünk .más projektre lehívhatjuk. ----- De továbbra sem nyugtat meg hogy elintézték annyival a kifogásolt pénzfelhasználást hogy (pontosan idézem) : "A Brüsszel által kifogásolt programokat a magyar kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza." ----- Ha ez így megy mindig hogy 100 milliárdokat költünk "kifogásolt felhasználásokra" az adónkból úgy hogy mindenféle további retorzióval (kivizsgálás ,visszafizetés) járna , az igen nagy igazságtalanság lenne az egyáltalán nem pályázókkal szemben. Ezek szerint a szándékosan csalókét,rést keresőkét is kifizetjük mindenféle zokszó nélkül a közösből(fekszik-nyugszik) hisz "belefér a 10%-os túlvállalásba" . Oszt jó napot ! ---- Elkeserítő ez az egész úgy ahogy van.
kunfia2
2019. november 13. 19:13
„(2a) Amennyiben az EKR e törvény végrehajtási rendeletében szabályozott üzemzavara folytán nem lehetséges a módosító hirdetményt az ajánlattételi vagy részvételi határidő lejártáig feladni, az ajánlatkérő az ajánlattételi, illetve részvételi határidő módosításáról szóló hirdetményt az ajánlattételi vagy a részvételi határidő lejárta után is feladhatja. A módosításról szóló hirdetményt az üzemzavar elhárulását követően haladéktalanul, de legkésőbb a következő munkanapon fel kell adni és erre a körülményre a módosító hirdetményben utalni kell.” Ha váratlanul más induló is lesz,elég egy üzemzavar,és az,akinek Orbán szerint nyernie kell,kijavíthatja az ajánlatát,hogy mindenképpen nyerő legyen.
kunfia2
2019. november 13. 19:09
"A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 41/C. § (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki: (A 41. § (1) bekezdésétől eltérően az ajánlatkérő abban az esetben rendelkezhet úgy, hogy nem kötelező az elektronikus úton történő kommunikáció és az EKR alkalmazása, ha) „g) a közbeszerzési dokumentumok üzleti titkot vagy minősített adatot tartalmaznak, illetve biztonsági vagy nemzetbiztonsági okból bizalmas jellegűek és a gazdasági szereplők széles körében rendelkezésre álló elektronikus kapcsolattartási forma alkalmazásával a megfelelő védelem nem biztosítható.” Juhéj!Ezután minden Lölő és a nemzet veje által megnyert forrás üzleti titkot,vagy minősített adatot fog tartalmazni...
nyúlgerinc
2019. november 13. 19:02
Az ellenzék már most készül a 2022-es választásra. https://youtu.be/xWlFv7pp5Tg És mit csinál a kormány a migráncsozást kivéve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!