Kik lehetnek az erdélyi magyarság új vezetői? – Elindult az Erdélyi Politikai Iskola

2019. november 02. 12:30

Mit kell tudnia egy leendő vezetőnek? Miért fontos a paradigmaváltás a közgazdaságtan mellett a kultúrában is? Többek között erről is beszélt Frank Füredi az Erdélyi Politikai Iskola első hétvégéjén, amit Kolozsvárott rendeztek.

2019. november 02. 12:30
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Lezajlott az Erdélyi Politikai Iskola első képzési alkalma, melynek a kolozsvári Vallásszabadság Háza adott otthont. A Tombor András által alapított Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervezett képzésére Erdély minden szegletéből érkeztek lelkes, a szűkebb vagy tágabb közösségükért tenni vágyó fiatalok. Az idei évfolyamba végül a 17 legjobban felvételiző került be, akik négy képzési alkalmon fognak részt venni Kolozsvárott, Bukarestben, Budapesten és Szepsiszentgyörgyön.

„Eddigi tanulmányaim alatt leginkább az alkotmányjog és a közigazgatási jog iránt érdeklődtem. Ugyanakkor fontosnak tartom a politikai problémák megértését, valamint a társadalmi szerepek vállalását kisebb-nagyobb közösségekben. Azért jelentkeztem az Erdélyi Politikai Iskolára, mert egy olyan képzésnek ígérkezett, amely a tudásomat ezeken a területeken tovább tudja mélyíteni” – fogalmazta meg Antonya Bence harmadéves joghallgató.

A magyar és angol nyelven zajló, csoportos munkára épülő képzésnek több fontos célja is van: a készségfejlesztő tréningeken a hallgatók betekintést nyerhetnek a pártok működtetésébe, a kommunikációs rendszerek és kampányok világába, a kutatásmódszertan rejtelmeibe, és közkapcsolati, közösségi gazdálkodási témákkal is foglalkozhatnak. Ezen kívül hazai és külföldi gyakorló politikusokkal és szakértőkkel találkozhatnak, és vitathatnak meg aktuális kérdéseket. Az idén induló csoport már a harmadik évfolyam, a jelentkezők magas száma pedig azt mutatja: nem kopik az érdeklődés a képzés iránt.

„Az RMDSZ és a MIÉRT részéről volt egyfajta igény, hogy a hagyományos, már meglévő erős képzési struktúrájuk mellé egy nemzetközibb fókuszú képzési elemet is beemeljenek, nekünk pedig Erdélyben 2013 óta felhalmozódott tapasztalatunk volt a fiatal tehetségek képzésében. Az erről való beszélgetések kapcsán gyümölcsöző kezdeményezések bontakoztak ki, ennek egyike volt a Politikai Iskola” – magyarázza lapunknak Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese.

A megnyitón Lánczi Péter mellett Olteán Csongor, a MIÉRT elnöke és Geréd Imre, a program egyik alapítója köszöntötte a résztvevőket. Olteán Csongor felhívta a figyelmet arra, hogy

Erdélyben a „politikacsinálás” nem pontosan ugyanazt jelenti, mint egy hagyományos romániai párt esetében,

hiszen az erdélyi magyar politikusoknak az országos politizálás mellett nap mint nap közösségépítéssel is foglalkozniuk kell.

„Az MCC-t már ismertem korábbról, így nem járt különösebb fejtöréssel, hogy jelentkezzek-e vagy sem. Az első hétvége után azt mondanám, az Erdélyi Politikai Iskola olyan téren tud pluszt nyújtani, ahol az egyetem kevésbé jeleskedik, ez pedig az első kézből szerzett, politikához kapcsolódó alkalmazott, gyakorlati tudást jelenti. A képzés a továbbiakban szinte bárhol hasznomra válhat. Segít fogódzókat találni a média világában a mai, finoman szólva is zavaros viszonyok között, de tanít az értékeinkről és azok tiszteletben tartásáról is” – meséli Kedves Szilamér végzős politológus hallgató.

A szombati nap első előadója Frank Füredi, magyar származású szociológus volt, akit az egyik legbefolyásosabb társadalomtudósként tartanak számon Nagy-Britanniában. Füredi napjaink egymással szemben álló európai értékeiről és a politikai kultúra átalakulásáról tartott előadást. Ennek során visszaröpítette hallgatóságát Ronald Reagan és Margaret Thatcher idejébe, és rávilágított: noha

a jobboldal megnyerte a közgazdasági háborút, évtizedek óta a baloldal áll nyerésre a kultúrharcban.

A jobboldal még mindig nincs tisztában azzal, mennyire fontos a kulturális háború. Ez oda vezetett mára, hogy Kelet-Európa számára az Unió nem képes kifejezni az európai értékeket. Európa „innenső felén” jelenleg a legfontosabb kérdés a nemzetállami szuverenitás, láthatóan a fő törésvonal is ennek mentén alakult ki a két pólus között.

A nap további részében Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere hívta fel a figyelmet az önkormányzatokban alkalmazandó kétnyelvűség fontosságára. Az ezt követő érveléstechnikai tréninget Elek Nikolett – a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tanársegéde – tartotta, a nap végén pedig Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője vezette be a fiatalokat a kampánykommunikáció rejtelmeibe.

„Az Erdélyi Politikai Iskola hozza azokat a naprakész információkat a kommunikáció és politológia legjobb hazai és nemzetközi szakértőitől, amelyek nélkülözhetetlenek egy fejlődőképes kommunikációs szakembernek. A kis csoportos munkák, a tárgyalás és prezentációs technikák gyakorlása elmaradhatatlan készségfejlesztések olyan embereknek, akik tömegek előtt készülnek beszélni” – vélekedik Kovács Zsolt, a Politikai Iskola hallgatója, aki a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal kommunikációs tanácsadójaként dolgozik.

A második nap reggelén Kádár Magor, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének docense tartott előadást „Online csoportok gyűlöletbeszéde és tematizálása” címmel. A képzési hétvége utolsó pontjaként pedig Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke látta el túlélési tanácsokkal a résztvevőket.

„Az első képzési hétvégét lezáróan határozottan állíthatom, hogy a kimagasló szakismerettel és tapasztalattal rendelkező előadók valódi kincseket adtak a kezünkbe, ami a politikai szaktudást illeti. Én személyes szívügyemnek tartom az erdélyi magyarság érdekeinek és örökségének védelmét, illetve a Romániában uralkodó társadalmi viszonyok helyreállítását. Az Erdélyi Politikai Iskola pedig egy pályakezdő számára masszív alapot jelent a későbbi, hosszú távú közéleti célok megvalósításában. A hatékony tanulás néha csoportosan a legsikeresebb” – foglalta össze Gyergyai Bettina mesterszakos hallgató.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2019. november 03. 12:15
Mészáros Lőrinc 100 millió Ft-ot adományozott Zentének a Forintot a méreg drága gyógyszerhez, majd Leventének is adott 120 milliót, összesen 200 millió ft-ot. A milliárdos Gyurcsány Ferenc, és felesége, a Momentumos sikkasztók, a kokainozó maffiaszocialisták, nos, ők egyetlen fillért sem adományoztak.
kuznyecov
2019. november 02. 15:43
A politikusokat az adott élethelyzet kell,hogy teremtse ,és nem a politikusnak kell teremtenie az életet.
sozlib_abschaum
2019. november 02. 14:51
Ezek a fiatalok biztosítják a magyarság túlélését, nem a szaros gyuri által ide vezényelt kurvák és köcsögök!
Finale*
2019. november 02. 14:46
Hianypotlo, rendkivul fontos kezdemenyezes . Gartaulalok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!