Gulyás: A magánéleti videók kikerülése a magyar közélet mélypontja

2019. október 10. 11:04

Csak kiszállítási kvótát támogat Budapest – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2019. október 10. 11:04

A magyar kormány továbbra is elutasít minden kvóta szerinti elosztást az Európai Unióban – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Csak kiszállítási kvótát tart érdemesnek Budapest

Úgy értékelte, hogy az elmúlt hetekben újra és újra felmerülő kvóta szerinti szétosztási mechanizmus a távozó bizottság „utolsó elkeseredett kísérlete” arra, hogy a saját kudarcait részben feledtesse legalább azok előtt, akik egy kvóta szerinti elosztást pozitívnak értékelnek. Hangsúlyozta: Magyarország legfeljebb „kiszállítási kvótát” tud támogatni, abban hajlandó részt vállalni.

2 milliárd forint a nagycsaládosok autóvásárlására

Gulyás Gergely elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további 2 milliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint – ismertette.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: nem tud arról, hogy Orbán Viktor Győrbe látogatna. Egy másik kérdésre azt válaszolta: nincs elképzelése arról, miért posztolták a lejárató videót, de valószínűleg politikai ok lehet mögött. Azt hangsúlyozta, hogy nem tudott arról, házaltak volna-e a videóval.

Nincs szó hivatalosan portfólió-cseréről

Az ATV kérdésére azt válaszolta: Borkai Zsolt nem osztott uniós pályázati pénzt, és nem hiszi, hogy ellenszolgáltatásért cserébe kapott volna uniós támogatást a felvételeken látható egyik hölgy. A televízió egy másik kérdésére elmondta: Borkai városvezetői képességét mindenki ismerik, reméli, hogy ezt fogják nézni a győri választók, minden kiderül majd napok múlva. Simonka-üggyel kapcsolatban felmerült vesztegetéssel kapcsolatban elmondta: mindenkit megillett az ártatlanság vélelme, így a képviselőtársát is. 

Budapesttel kapcsolatban kijelentette: úgy gondolja, hogy magabiztosan fog nyerni Tarlós István vasárnap, de százalékos jóslásba nem menne. Orbán Viktor miskolci és gödöllői kijelentéseivel kapcsolatban úgy fogalmazott: a kormányfő szavait félremagyarázzák, az ellenzék háborús hídfőállásokat akar szerezni vasárnap, hogy felkészülve a 2022-es választásokra, ezekből induljanak ki, de így velük nem lesz könnyű együtt dolgozni.

Várhelyi Olivér jelölését megerősítették a Von der Leyennek, a sajtóban keringő információk ellenére nem kaptak hivatalos jelzést portfólió-cseréről – jelentette ki Gulyás.

Egyetért Tarlóssal

Egy másik kérdésre, amit a Hír TV tett fel, a baloldal által pedzegetett uniós támogatással kapcsolatban érkezett, elmondta: hosszabb idő óta nem számítanak arra, hogy a magyar baloldal nemzeti érdekek mellé állna – szögezte le.

A kispesti videóval kapcsolatban elmondta: egyet ért Tarlós Istvánnal, aki szerint ezek a korrupciós ügyek rendkívül károsak a politika világára. Megjegyezte, hogy eddig fideszes polgármester csak morálisan elítélhető dolgot cselekedett, de korrupció gyanúja csak a baloldalon merült fel.

Karácsony alkalmatlan

Új adókat kivethet a főváros, azonban úgy és olyan formában, ahogy azt Karácsony Gergely kijelentette, nem lehet, a többi ígérete pedig újfent bizonyítja alkalmatlanságát – fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére adott válaszában. A gazdasági válság elleni lépésekkel kapcsolatban: bármikor kész a kormány új intézkedéseket bevezetni a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül, de egyelőre az adatok erre nem adnak okot, mérsékelten optimista a magyar kormány.

Az önkormányzatokkal kapcsolatos botrányokkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt: a közbizalmat az önkormányzatiságban az olyan jelöltek erősíthetik meg, akiknek tisztességével kapcsolatban semmi sem merülhet fel.

Ha a Fidesz megkívánja vitatni Borkai ügyét, akkor megfogja

Az Index kérdésére elmondta: nincs feladata a kormánynak Borkai Zsolt ügyében, és nem számít arra, hogy választási sikere esetén ne töltené ki ötéves ciklusát Győr városának élén.

Azzal kapcsolatban, hogy szembemegy-e a Fidesz morális mércéjével Borkai Zsolt esete, úgy válaszolt: eddig el nem döntött kérdése volt a közéletnek, hogy arra a magánélet mennyire hat, ha a Fidesz mint közösség meg akarja vitatni a választások után, akkor meg fogja vitatni. A német-magyar gazdasági kapcsolatokra egyelőre nincs hatása az ügynek, leginkább a ferihegyi repülőtér kapcsán voltak eddig ügyek.

Nem akartuk megbontani az Unió és a V4 egységét, ezért fogadtunk el egy kompromisszumos javaslatot, de a magyar diplomácia számára elsődleges szempont, hogy a törökországi 4 millió menekült visszatérjen hazájába – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy sajtójelentések szerint nem akarta megszavazni Magyarország a törököket elítélő uniós nyilatkozatot. A Hableány-tragédia kapcsán lezárult nyomozással kapcsolatos kérdésre azt válaszolta Gulyás: fontos határozatok születtek, ezeket a kormány megfogja vitatni, és erről fogja tájékoztatást adni.

Nem készül Karácsony győzelmére a kormány

Nem tart mindenkit a NER ellenségének Gulyás, bár nem is tudja, mi a NER, mert nem használja a kifejezést – jelentette ki az Azonnali kérdésére, aki úgy fogalmazott: egy alaptörvény-revízió indulhat az önkormányzati választás után, ezt az igazságügyi minisztérium fogja végezni. Újabb kérdést tett fel az Azonnali: Karácsony Gergely megválasztása esetén fővárosi kompetencia felülvizsgálat lesz-e? Erre úgy fogalmazott ironizálva Gulyás, hogy nem készülnek katasztrófa-forgatókönyvekre.

Az utóbbi által bejelentett alternatív szavazatszámláló rendszerrel kapcsolatban feltett Magyar Hírlapos kérdésre úgy válaszolt, hogy ha bírni fogják, akkor megtehetik, ahogy azt is, hogy kétszázezer embert hívnak majd fel a választás előtt, ugyanis kampánycsend nincsen, csak a szavazóhelyiségek körül kell 150 méteren túl minden kampánytevékenységet betiltani.

Egyelőre nincsen javaslat a banki ügyfelek azonosításával kapcsolatos határidő módosítására – válaszolt egy kérdésre.

Elfogadhatatlan a romániai hadgyakorlat

Az Új Fórum kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: egyetért Kelemen Hunorral, elfogadhatatlan a román kormánynak az a döntése, hogy a hibrid háborúra Székelyföldön készülnek a román katonák. A médium másik kérdésére úgy válaszolt: nem tervezik a választási törvény megváltoztatása a mohácsi eset miatt.

A Klubrádió kérdésére, miszerint a kormány együtt fog működni-e Karácsony Gergellyel, úgy fogalmazott: ha ő a kormány ellen kíván harcolni a főváros éléről, akkor az bonyolulttá teheti az esetleges együttműködést.

Cikkünk folyamatosan frissül!

(MTI, Mandiner)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pala28
2019. október 15. 09:59
Visszanézve a régi cikkeket, jobb a kedve az embernek.
gingchantops
2019. október 12. 10:35
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
flesh ripper
2019. október 12. 09:29
Van ez a Borkai-baszás. Hogyan gondolkodik a buzgó hülyeellenzéki??? Ekképpen: "most, hogy Borkai baszott egy jó nagyot, bosszúból én is jól kibaszok magammal és családommal és egy tőről metszett puhapöcs, kontár, korrupt lopcsányistára fogok szavazni..., vagy éppen egy hatványozottan puhapöcs, sunyi, elvtelen, pancser Kakis Gerlicére! Legyen káosz! Pusztuljon a világ!"
realista
2019. október 10. 22:56
"Gulyás: A magánéleti videók kikerülése a magyar közélet mélypontja" Megszegtétek az omertát, mégis mit vártatok. "Ki kardot ránt,kard által vész el!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!