Gyurcsány Ferenc a nagy visszatérésre készül? – Kerekasztal-beszélgetést rendezett a Századvég

2019. szeptember 27. 10:05

„Működik a régi kínai átok: azt kívánom, legyen Karácsony Gergely a te pártodban”. Politikai elemzők vitatkoztak a Századvég konferenciáján az önkormányzati választásokról, ahol szóba került a Momentum korlátozott mozgástere, Puzsér stratégiája és persze Gyurcsány Ferenc is.

2019. szeptember 27. 10:05
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Kerekasztal-beszélgetés zárta a Századvég által rendezett Budapest Konferenciát. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport Zrt. vezérigazgatója, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője ültek le átbeszélni, mi várható az október 13-i önkormányzati választásokon. A moderátor szerepében G. Fodor Gábor kérdezte a vendégeket.

Kovács István szerint az ellenzéki pártok és szimpatizánsok azt várják, hogy a mostani választás majd valamiféle fordulatot hoz az országos politikában. Szerinte azonban

a budapestieket az érdekli, hogy ki tudja vezetni a várost.

Egyszerűen nem lehet összemérni a jelölteket. Az egyik oldalon valós városvezetési tapasztalat van, a másik oldalon pedig teljesen bizonytalan jelöltek vannak” – emeli ki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója.

G. Fodor kérdésére, hogy vajon abban reménykedik-e az ellenzék, hogy Budapest leválik az országról, Mráz határozottan kijelentette: az önkormányzat intézménye nem egy hatalmi ág, így nem szabad akként kezelni. Meglátása szerint egyszerű a képlet, hiszen Karácsony – vagy bármely ellenzéki politikus – arra használná fel az időt, hogy egy ötéves kormányellenes kampányt intézzenek a fővárosból, ebből azonban a budapestiek a legkevésbé sem kérnek. Lomnici Zoltán szerint az önkormányzatoknak van szabad mozgástere, ám teljesen az államszervezetről nem tudnak leszakadni. Az alkotmányjogász elengedhetetlennek tartja, hogy legyenek nemzeti minimumok,

és erre a főváros ügyeiről való közös gondolkodás alkalmas lehetne.

Kovács István kifejtette, hogy Budapest sok szempontból valóban másképpen viselkedik, mint az ország többi része, hiszen gazdaságilag, vezetési szempontból és politikai beállítottságát tekintve is különböző. Azonban az itt élő emberek és igényeik semmiben sem különböznek az ország többi részén élőkétől. Kiemelte továbbá a Közgyűlés szerepét a fővárosi döntéshozatalban, és rávilágított, hogy a Közgyűlés nagy részét valószínűleg kormánypárti többség alkotja majd.

Az ellenzék jelöltjei elutasítottsági versenyt űznek” – jelentette ki G. Fodor Gábor, majd arról kérdezte beszélgetőtársait: mit gondolnak az ellenzéki jelöltek stratégiáiról.

Mráz szerint a legegyszerűbb Berki Krisztián esete, hiszen ő csak rivaldafényt akar magának, semmi más nem érdekli, ezt pedig láthatóan meg is kapja. Szerinte Puzsér Róbertnél érhető tetten leginkább a stratégiai gondolkodás, a kérdés az, hogy képes-e alternatívát felmutatni azon kívül, hogy az „ellenzék ellenzékének” hívja magát. Elmondása szerint Karácsony Gergely esetében szintén hiányzik a stratégia, majd kiemelte: „Karácsonynak Tarlóst kell legyőznie, ám valamiért úgy tesz, mintha egy tehetségtelen kormánypárti emberrel csatázna, pedig

Működik a régi kínai átok” – teszi hozzá nevetve G.Fodor – miszerint: „azt kívánom, legyen Karácsony Gergely a te pártodban”.

Lomnici arra is emlékeztetett, hogy korábban volt egy előválasztás, amely elvileg egy piramisszerű játék kellett volna, hogy legyen: egyre többen esnek ki, a végére pedig csak egy marad. Ennek ellenére ez az ellenzék köreiben mindez úgy zajlott, hogy kiesett Horváth Csaba, és a helyére betették Kálmán Olgát. Kovács István a stratégiák kapcsán elmondta, hogy

a taktika gyakorlatilag 2006 óta változatlan az ellenzéki oldalon: kifogásgyártás.

Végül az a kérdés hangzott el: lesz-e október 13-án végre ellenzékváltás? A Nézőpont Csoport vezérigazgatója szerint Gyurcsány Ferenc lesz az október 13-i estének is a főszereplője, nem szabad őt alábecsülni. „Szerintem arra készül, hogy bejelentse, hogy át kell szervezni az ellenzéket, újra elő fog kerülni az ellenzék egyesítése és a demokrata oldal megszervezése, melynek vezetője vélhetőleg ő vagy a felesége lesz majd.”

Lomnici Zoltán kifejtette, a felmérések alapján csupán két párt marad majd talpon az önkormányzati választások után: a DK és a Momentum. A Momentum helyzete sajátos, hiszen nincsenek a képviselőik a Parlamentben, így marad Brüsszel és az utca a politizálásra. Kovács István szerint „a Momentum relatíve jó eredménye semmi másról nem szól, minthogy az emberek nem találnak az ellenzéki oldalon maguknak pártot”. Úgy véli, a Momentum népszerűsége növekedhet 13-a után, de végül nagy csalódás lesznek a választóknak.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2019. szeptember 27. 21:07
Szép okos emberek. Hányózsacskó volt? Remélem
BőröndÖdön
2019. szeptember 27. 19:55
Gyönyörű társaság...:(
csanaki
2019. szeptember 27. 17:15
"a budapestieket az érdekli, hogy ki tudja vezetni a várost." Kovács István könnyelműen jóhiszemű. Ebben a városban egy maoistából szélső-álliberálissá átvedlett, a konspiráción kívül a világon semmihez sem értő ártány 20 évig főpolgármester lehetett. Ez alaposan elegendő a fővárosi választással kapcsolatos negatív előfeltevéseimhez.
Tiszafa
2019. szeptember 27. 16:23
Gyurcsány a leghatékonyabb "önkéntes" Fidesz-aktivista. Hozott már a Fidesznek három 2/3-os győzelmet. Amibe beleüti az orrát ott a Fidesznek +3%-os eredmény növekedése garantáltan jelentkezik. A Bayer már többször is megnézte, hogy rajta van-e a Gyurcsány a Fidesz fizetésjegyzékén?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!