Hatalmas lovasszobrok, remekművek másolatai: európai szintű kiállítótérrel gazdagodik Komárom

2019. szeptember 22. 19:51

Hosszú évtizedek után két történet végére kerül pont: otthonra lelt a Szépművészeti Múzeum rendkívül gazdag szobormásolat-gyűjteménye, méghozzá a nagyszabású felújításon átesett komáromi Csillagerődben. Helyszíni riportunk!

2019. szeptember 22. 19:51
Jerez Julio

Ugyan távol esik a Városligettől Komárom városa, de minden mindennel összefügg: a budapesti park átépítésével párhuzamosan Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója felvetette, hogy az egyik legnagyobb európai szobormásolat-gyűjtemény legnagyobb része egy Budapesthez közeli kiállítóhelyen találja meg végleges otthonát.

Mivel Komárom vonzáskörzetében már két helyen is volt kiállítva, illetve tárolva a gyűjtemény, s mivel Komárom polgármestere pozitívan állt a történethez, így nem volt kétséges, hogy melyik városban lesz ez kiállítva – hangzott el azon az eseményen, ahol a nagyközönség előtt a sajtó – így a Mandiner is – betekintést nyerhetett az egykoron akár kétszázezer osztrák-magyar katonát is befogadni képes erőd újravarázsolt és -értelmezett tereibe.

Megérkezéskor, már kívülről is impozáns látványt nyújtott a most már kulturális-közösségi létesítmény, amin nem tudott rontani az sem, hogy már javában zajlottak a szeptember 21-22-i Mesterségek Dicsérete nevű rendezvény előkészületei.

A kommunizmus idején zöldségraktárként használt épület előcsarnokában a legmodernebb, szögletes design elemek találkoznak az erőd két évszázados, patinás falainak, tereinek hangulatával, határozott kontrasztokat teremtve.

Ahol lehetett,

hatalmas üvegfelületek törték meg a falakon és a mennyezeten a kőrengeteg egyhangúságát,

így engedve be a természetes fényt, amit a belső udvar világos, letisztult kialakítása még inkább felerősített. Az erőd falainak újjávarázsolása, világos színeinek visszanyerése is segítette az egykor komor erőd kivilágítását.

Voltak persze ívek is, a nagy erődkörfolyosó ezután is körbe fogja majd vezetni a látogatókat

Nem nyúltak nagy mértékben az erőd falaihoz a felújítás során, ami nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy közel hetven év alatt a sorsára volt hagyva a létesítmény: szükséglakásoktól kezdve zöldségraktárig sok mindenre használták a hatalmas építményeket. Nem is volt cél, ahogy megtudtam, hogy átalakítsák vagy elvegyenek a falakból.

A cél inkább az volt, hogy új minőséget és tartalmakat adjanak hozzá az eredeti épülethez.

Ez lett a fő kiállítótér: a lovasszobrok, amelyek ide fognak kerülni, nem fértek volna be az eredeti belmagasság alá, így szükség volt egy új épületre az erőd udvarán. Szögletességével, szabályosságával elüt ugyan a historikus kőfalaktól, azonban ezzel együtt is harmonizál vele, hiszen külalakjában van egyfajta katonás, tekintélyt parancsoló hangulat.

A nagyközönségnek való megnyitás előtt még minden teljesen újszerű volt

A belső terek meleg fénye oldotta a katonás, kaszárnyás belső terek hűvösségét

Persze, nem csak a közönségnek lesz élmény a kiállítótér, hanem a szakmának is: ahogy Szőcs Miriam, a Szépművészeti szoborgyűjteményének felelőse elmondta a kérdésünkre, az elejétől a végéig részt vehettek a Mányi István által tervezett kiállítótér tervezésében, az alapok teherbírásától kezdve odáig, hogy a felépített térben hol fognak elhelyezkedni a grandiózus lovasszobor-másolatok, amelyek között ott lesz Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló szobrának patinás másolata.

A nagyközönség először most hétvégén vehette birtokba az új Csillagerődöt,

ami a kétnapos próbaüzem után újra bezárja a kapuit, hogy aztán 2020 tavaszán, immáron teljes műtárgy-kínálatával nyissa meg kapuit, remélhetőleg nagyon hosszú időre a hányattatás évtizedei után.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2019. szeptember 23. 10:50
Az anarchobobsikomcsináci lopcsányista szektatagok sipákolnak, nyöszörögnek és márványos vándorpoloska-bűzmirigyeikből öklendezik krédójukat. Mindeközben épül-szépül, gazdagodik az ország. A kártevők elleni rovarirtót is kiszórják a magyar gazdák.
56október
2019. szeptember 23. 09:14
Kétszázezer oszták-magyar katona, Istenem, de jó ezt hallani...
brekker
2019. szeptember 22. 22:49
Kiszámíthatalanná teszik a geometriát.
zakar zoltán béla
2019. szeptember 22. 21:41
Nagyon ízléses és szép!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!