Az orosz ortodoxok külügyi vezetőjével találkozott Orbán Viktor

2019. szeptember 06. 17:09

A keresztényüldözésről, a keleti és nyugati keresztény egyházak együttműködéséről és az orosz ortodox egyház magyarországi munkájáról beszélt Hilarion metropolitával a magyar kormányfő.

2019. szeptember 06. 17:09

A keresztényüldözésről, a keleti és nyugati keresztény egyházak együttműködéséről és az orosz ortodox egyház magyarországi munkájáról is szó volt Orbán Viktor miniszterelnök és Hilarion volokalamszki metropolita, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalvezetőjének megbeszélésén a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár pénteken.

Orbán Viktor nagyrabecsülését fejezte ki, hogy Hilarion metropolita az Orosz Ortodox Egyház külügyi vezetőjeként a legtekintélyesebb nemzetközi fórumokon emeli fel szavát a modernkori keresztényüldözések áldozatai védelmében, és mutat rá a keresztény gyökerek elvesztésének veszélyeire. A tárgyaláson szóba került az egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának tervezett magyarországi látogatása, valamint a november-decemberben hazánkban megrendezendő Orosz Egyházi Kulturális Napok programsorozat is.

Hilarion metropolita köszönetet mondott a miniszterelnöknek a magyarországi ortodox templomok folyamatban lévő illetve tervezett felújításáért. A pénteki megbeszélésen feltérképezték egy esetleges jövőbeni együttműködés lehetőségeit az üldözött keresztény közösségek megmentése és megerősítése érdekében – mondta a sajtófőnök.

A találkozó után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átadta a metropolitának a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést. A hivatalos indoklás szerint az egyházi vezető „a kereszténység történelmét, egyedülálló érték- és közösségteremtő erejét, a fiatal nemzedékeket is megszólítva, fáradhatatlanul hirdető egyházi vezetői, illetve a keresztény közösségek nemzetközi együttműködésének fejlesztését is elkötelezetten szolgáló diplomáciai munkája, valamint Magyarország kereszténységet védelmező és támogató politikája melletti kiállása elismeréseként” vehette át a kitüntetést.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. szeptember 07. 16:00
És hol hallani a „Hagymakupolás honfoglalást” nevű erdélyi ortodox vallásháborút észrevevők hangját? Mi van a nemzetközi visszhanggal? Nyilatkozott már erről felelős vezető? Ütközik e a sokat világgá kiabált "emberi jogokba", ha jogilag nem tiltják, de közvetetten bedarálják a nem ortodox vallások gyakorlását? Erdély az a sajátos hely, ahol a nemzetiség és a vallás szorosan össze-tartozik. Az egyik ellehetetlenítésével a másik is megszűnik.
Mr.Falafel
2019. szeptember 07. 08:28
Az elmúlt 5-8 évben durván 100 ezer orosz-ukrán ortodox vallású ember költözött Magyarországra. Egyházuk egyik vezetője az ügyfelem. Én támogatom a jó kapcsolat kialakítását velük, mert pénzt és innovációt fektetnek itt be.
Takita
2019. szeptember 06. 22:31
Az orosz ortodox egyháznak van befolyása a román ortodox egyházra! Bizonyosra vehető, hogy a magyar politikai vezetők, a mérsékelt eredménnyel járó pápa-látogatás után ezt a vonalat is fel fogják használni az erdélyi más egyházakra nehezedő nyomás enyhítésére. A román ortodox egyház minden együttműködést elutasít más egyházakkal. (Legutóbb pl. Temesváron történt ez meg) ,és az igen bőséges állami támogatás birtokában szinte hódító vallásháborút fojtat.("Hagymakupolás honfoglalás") Sajnos, miközben Európa a muszlim térhódítással foglalkozik, senki nem akarja észrevenni,hogy más vallások is üldözik a nyugati kereszténység híveit.
Bell & Sebastian
2019. szeptember 06. 22:25
Volt idő, amikor fuldokolhattunk a szovjet propagandában, most meg semmi rálátásunk, hol tartanak. Itt is sok gyökér keveri a kultúrát a politikával, oroszt a szovjettel, varégot a varjúval, hordót a szónokkal. Valahol ez nagyon szomorú, egyben nevetséges, hogy nekünk maradt az a szerep, ami senkinek sem kellett, mindamellett, hogy a legfontosabb lenne egy haránt és keresztbe szakadt Európában, a moderátor vagy médium szerepe. Lehet utálni ezt az Orbán góbét határtalanul, többnyire okkal, de hogy ő fújja a passzátszelet, miközben Kaláris asszony a hangjával metszi az üveget, ez ténykérdés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!