Így laknak be hollandok egy magyar falut

2019. július 30. 13:50

A cserháti Bedepuszta kihaló településből vált egy hollandok által szervezett fesztivál központjává. Mi folyik Nógrádban?

2019. július 30. 13:50
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Bedepuszta sokkal nyugodtabb hely, mint Hollandia – állapítja meg hosszas riportjában a holland Volkskrant, a magyarországi, növekvő holland diaszpóráról, illetve az általuk szervezett fesztiválról, a Great Yonderről írva. Ugyan a progresszív lap a Cserhátot többször összekeverte a Kárpátok fenyveseivel, mégis megállapítja, hogy amikor éppen nem a fesztiválozóktól hangos a település, akkor

csak a méhek zümmögése és a sakálok esti vonítása hallatszik.

Mint a cikk felemlegeti, egy helyi holland fogadást kötött látogató ismerősével, hogy figyeljen és hívja fel, ha kocsit lát érkezni az úton. Ismerőse másfél óra után megunta a várakozást.

A lap már korábban meghívót kapott a fesztiválra, de

nem akarták elhinni: egy holland „megvásárol” egy magyar falut és fesztivált rendez ott?

Ugyan a Szigetről visszatérő, kifacsart bulizók képe gyakori lehet Hollandiában, az apró kis magyar falu irányába távozók jelensége talán már kevésbé.

A szóban forgó Elroy Thümmler amszterdami lakos volt, aki 1980-ban látogatta meg Magyarországot, és beleszeretett hazánkba. (Persze tegyük hozzá: először Budapestet „koszosnak és barátságtalannak” érezte, Kecskeméten járva szerette meg először az országot.)

Thümmler a cikk alapján nem éppen az egyébként valóban súlyos társadalmi feszültségeket megélő Hollandiából a felvirágzó Kelet-Európába menekvő hollandnak tűnik: állítása szerint Magyarországon éppen a szabad gondolat szeretete ragadta meg.

Amikor legelőször egy apró kis házat vett Magyarországon – ekkor még továbbra is Kecskemét környékén –, főleg „őrült bulikat” rendezett és gulyáslevest főzött. Thümmler 2003-ban járt először Bedepusztán, ami szerinte egy „szellemfalu” volt, ahol csak néhány „roma-cigány” élt.

Barátaival úgy gondolta, jó lenne itt megöregedni.

Mint elmondta a lapnak, szerinte valamifajta jel lehet, hogy háza a Szabadság utcában áll, noha azzal is tisztában volt, hogy a legtöbb magyar településen van ilyen utca.

A holland vállalkozó először a Sziget fesztiválra szóló jegyeket adott el hollandoknak – állítása szerint igen nagy számban –, majd úgy döntött, hogy megvásárolja Bedepuszta üres házait. Állítása szerint a magyarok „furcsának, ám gyönyörűnek” találják Bedepuszta „gyöngéd holland gyarmatosítását”.

Thümmler szerint a falvak kiürülése gond Magyarországon, mint más európai országokban is. Feleségével, Lindával fenntartható házat építettek maguknak, és munkát adnak a környékbelieknek is. Állításuk szerint

Bedepuszta segített nekik közel kerülni a természethez.

A Great Yonder fesztivál ötlete úgy indult, hogy a Szigeten fellépő zenészeket idehívta Thümmler, hogy kikapcsolódjanak a fesztivált követően, és rajongóik velük jöhettek. Azóta érdekes „detox-afterpartynak” nevezett rendezvénnyé nőtte ki magát a Great Yonder, melynek angol és holland nyelvű honlapja, vegyes nemzetközi fellépőkkel és művészekkel itt olvasható. A szervezők úgy érzik, hogy egy spontán, új közösséget építettek, ahol igazán megtalálhatjuk magukat az emberek, és ahol mindig új és új dolgokat lehet felfedezni.

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2019. július 31. 09:18
Egyáltalán nem örülök, hogy bárki a magyarokon kívül idejön és falvakat vesz meg. Fog az nekünk is kelleni, nem sok idő múlva. Ellentétben a hollandokkal, mi persze nem tudunk hollandiában lakást, házat venni, tehát nagyon nem CSERÉRŐL van szó, hanem szimpla földrablásról!
Jason Bourne
2019. július 31. 07:16
Borsdoban is hasonló a helyzet. De nem csak hollandok jönnek, a határ menti falvakat a szlovákok szeretik, a zsákfalukat meg a bpesti, nyíregyházi, meg debreceni módosabb vadászó emberek. Nincs is ezzel baj, azzal viszont igen, hogy a falvak nagyobb része "elcigányosodik", lepusztul.
Box Hill
2019. július 30. 20:35
Szeretnek itt élni, csak húsz-harminc etióp hiányzik a faluból. Ehhez Szargentini elvtársnő ragaszkodik, mint holland.
Rugo
2019. július 30. 20:09
(egyébként a hollandok nem kedvenceim, de a szerzőre való tekintettel most azt nem írom le, h miért)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!