Ötéves a Kalmár-jelentés

2019. június 18. 11:33

Ahhoz, hogy az évek óta asztalon heverő teendőkből valóság legyen, az Euró­pai Unió kötelező erejű szabályaira lenne szükség.

2019. június 18. 11:33
Szili Katalin

„Idestova öt esztendeje, hogy Kalmár Ferenc képviselő A nemzeti kisebbségek helyzete és jogai Európában címmel az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése elé terjesztette jelentését. A dokumentumnak volt foganatja: határozatot hoztak arról, hogy középpontba kell állítani a hagyományos nemzeti kisebbségek szempontjából kiemelkedően fontos és védendő jogokat.

A dokumentumban és az annak alapján elfogadott határozatban a kollektív jogok kérdésköre hangsúlyosan jelenik meg. A jelentés kiemeli: »A csoportjogok, mint a kisebbségek vagy tagjaik különleges jogai nem szükségszerűen korlátozzák az egyéni jogokat, hanem kiegészíthetik – és a legtöbb esetben ki kell hogy egészítsék – egymást.« Vagyis a kisebbségeket igenis megilleti a jogvédelem – más szóval –, kollektív jogokra van szükségük, de úgy, hogy figyelembe vegyék azokat a szempontokat is, amelyek biztosításával e jogok garantálhatók.

Az ET határozatának kiindulópontja egyrészt a szélsőséges megnyilvánulások elszaporodása, másrészt a nemzeti kisebbségek helyzetének romlása volt. Utóbbi kapcsán azt is definiálta a határozat, mi tekintendő nemzeti kisebbségnek.

(...)

Ahhoz, hogy az öt éve asztalon heverő, egyértelműen megfogalmazott teendőkből valóság legyen, az Euró­pai Unió kötelező erejű szabályaira lenne szükség. Talán nem kell újabb öt esztendőt várni a tényleges változtatáshoz.”

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2019. június 19. 07:09
Nem véletlenül nyilatkozta itt a Mandin egy külföldi tudós: a világháború utáni idők legnagyobb jogsértője az EU!
Takita
2019. június 18. 16:42
Jó volna, ha az EU a demokrácia egyik ország-értékelő szempontjának nyilvánítaná a kisebbségek helyzetét a tagországokban. Esetleg valamelyik nemzetközi szervezet éves értékeléseket adhatna közre a témában, ország-sorrenddel.( Mint ahogy a sajtó szabadságról, vagy a melegek helyzetéről is készülnek.) Megjegyzendő, hogy mióta Szili Katalin miniszterelnöki megbízottként tevékenykedik sokrétűbb és hatékonyabb lett a határontúli magyarság ügyének anyaországi képviselete. További eredményes munkálkodást kívánok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!