Orbán: Kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk!

2019. június 04. 13:12

Ma a magyarok alkotják a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét – jelentette ki a magyar kormányfő.

2019. június 04. 13:12

A miniszterelnök elmondta, kilencvenkilenc évvel Trianon után „mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk!”„Itt vagyunk Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is” – mondta a kormányfő a Rákóczi Szövetség tulajdonában lévő Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontban. Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyarok nemcsak túlélték ezt az időszakot, de ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.

Össze kell fogni a közép-európai népeket

Arról is beszélt, hogy „gazdasági, kulturális és katonai erőnk napról napra látványosan gyarapodik. Ideje, hogy használjuk. A kérdés csak az, hogy mire”. Kormánya válasza az – mondta –, hogy ezt az erőt a közép-európai népek összefogása érdekében kell felhasználni. „A száz év magyar magány véget ért (...), és ma már mérföldekre vagyunk attól, ahonnan a Szovjetunióból kiszabadulva 30 éve elindultunk” – hangsúlyozta. Felidézte továbbá: kilenc éve született döntés arról, hogy a magyar nemzet történelmének legsötétebb napja ne csak lesújtson, hanem erőt is adjon, „egymáshoz is emeljen minket”.

Trianonról úgy fogalmazott: ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig, mert az idő a sebeket gyógyítja, de „az amputációt nem”. Az azóta eltelt idő semmit nem változtatott azon a tényen – folytatta –, hogy ami 99 éve történt, az nem tárgyalás volt, hanem diktátum, büntetés a háború elvesztéséért. A döntés mögött a győzteseknek semmiféle erkölcsi fölényük nem volt, csak erőfölényük, olyan emberek millióit büntették meg, akik mentek, mert a hazájuk szólította őket, és nem tehettek róla, hogy egy olyan háborúban kellett harcolniuk, amelynek nem volt jó, igazságos oldala - mondta a kormányfő, hozzáfűzve: a győztesek felsőbbrendű, egész nemzeteket büntető döntései nem a szabadság, nem a béke, hanem újabb ellenségeskedés, a diktatúrák és a későbbi háborúk magvait vetették el Európában.

„Egymás után értek minket a nemzetiszocializmus, majd a kommunizmus ökölcsapásai, amelyekhez a talajt a békediktátumok készítették elő” –fogalmazott, megjegyezve azt is, hogy a második világháború után egész Közép-Európát „odadobták” a Szovjetuniónak és a kommunista világrendnek. A táborban összegyűlt fiataloknak Orbán Viktor azt mondta: „bárhonnan is érkeztetek, Magyarországon itthon vagytok, Magyarország a ti otthonotok is”.

„Bennünket, akik itt vagyunk, összekapcsol, hogy közös örökösei vagyunk a magyarok világraszóló teljesítményének” – tette hozzá.

Rákóczi Szövetség: a magyar nemzetpolitika építőköve

A kormányfő II. Rákóczi Ferencet is méltatta, kiemelve, máig kötelez az a parancsolat, amely úgy szól: „Isten segedelmében bízva harcolni és dolgozni egy szabad és magyar hazáért”„Együtt újra nagyok, erősek, sikeresek és győztesek leszünk!” – zárta szavait a miniszterelnök.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében – a Kárpát-medencéből és szerte a nagyvilágból érkezett mintegy ezer fiatal előtt – azt mondta: céljuk újjáépíteni, újjászőni a magyarság kapcsolatait, a szövetség a magyar nemzetpolitika építőköve. Munkásságukat ismertetve megemlítette, hogy a Rákóczi Szövetség pályázata segítségével 2500 fiatal vehetett részt Ferenc pápa múlt heti csíksomlyói szentmiséjén. Most pedig „itt, Rákóczi földjén ünnepeljük az összetartozást” – hangozatta a nemzeti összetartozás napjának sátoraljaújhelyi ünnepségéről szólva Csáky Csongor.

(MTI)

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2019. június 07. 14:14
Az állandó hasalás nálad mutatkozik - ugyanis én csak példaként emeltem ki 2 időszakot. Lovagolsz a nemzet szón, holott a lényeg nem ez volt, hanem megint előjött az Orbán-fóbiád és bele akartál kötni a szavaiba! Valójában hiába lovagolsz a nemzet szón, a valóság az, hogy a magyarság - dacára annak, hogy legalább kétszeres nem magyar lakó volt itt - kiemelkedett és lassan a legnépesebb nemzetté vált! Lovagolhatsz, erőlködhetsz itt nyugodtan, világos, hogy a mocskos hazaáruló ballibes bandához húzol, azokat próbálod itt erősíteni! A lólábad kilátszik a "semleges" köpönyeged alól! De ezt bevallani nem vagy képes!
Akitlosz
2019. június 04. 19:06
"Ma a magyarok alkotják a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét" Mert a Kárpát-Medence lakói már nem alkotnak egy nemzetet. Jó politikusnak, sikerként adja el a tragédiát.
VakzKommondor
2019. június 04. 18:44
Bal bla bla A valóság pedig az hogy az orbán család még a lopott pénzből sem akar adózni https://444.hu/2019/06/04/miert-jar-tiborcz-istvan-nemet-rendszamu-mercedes-amg-g63-assal Ami fura, mivel a befizetett adót újra el lehet lopni...
Senye Péter
2019. június 04. 15:57
A történelmi Mo lakosságának valamivel több, mint a fele magyar nemzetiségű volt. Most annak a területnek a lakosságának nem egészen 40%-a. Nem leküzdhetetlen különbség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!