Vörös posztókba öltözött a Gólya

2019. május 02. 07:35

Mikro-kultúrharcba torkollott az újbalos szubkultúra május elsejei performansza. A Gólya kocsma a fontos magyar történelmi szimbólumok száz évvel ezelőtti, Tanácsköztársaság általi letakarására kívánt emlékezni, a velük szembeszálló identitásosok pedig meszet szórtak a vendéglátóipari egység elé. Tudósításunk, fotókkal.

2019. május 02. 07:35
Jerez Julio

Egy általunk megkérdezett szervező – aki névtelenül válaszolt a kérdésekre – úgy fogalmazott: a piros szint a baloldal demonstrációs jelképnek tekintik, fontos hagyomány előtt tisztelegnek egy kiállításról visszamaradt vörös posztókkal.

Azt tagadta, hogy egyébként a Tanácsköztársaságnak állítanának emléket, mint ahogyan azt az esemény alatti hozzászólok egyike megjegyezte. Nem az egészre,

csupán az éppen száz éve történt akcióra, a fontos magyar történelmi szimbólumok letakarására akartak emlékezni

 a szerdai eseménnyel. 

(Ismeretes, 1919. május elsején avantgardista művészek Kassák Lajos vezetésével több köztéri szobrot, emlékművet – így a Hősök terén állókat is – vörös színű posztókkal „csomagolták be”.) Előzetesen a szerdai zárásig maradtak volna fent, ha...

Nem Kassák Lajos emléknapról volt szó, de végül az általa vezetett avantgardistákra emlékeznek az akcióval. A performansz mellett filmvetítések is színesítették a programot.

A névtelenül nyilatkozó szervező elmondta, maga a Gólya is egy fontos szimbólum, hiszen egy olyan épületben működik, ami állítólag 1890-ben italmérésként kezdte, tehát több mint 120 éves vendéglátós történetével a régi Józsefváros egy utolsó darabja. Azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy egyébként ez lesz Gólya vélhetően utolsó május 1-je. Nem sok volt itt, hiszen általában szabadtéri programokat szerveztek eddig.

Magára a rendezvényre este hétig csupán pár ember jött el, később a Mandiner tudósítóján és a szervezők-személyzeten kívül mintegy ötvenen voltak kíváncsiak a száz évvel ezelőtti avantgardista akció 21. századi újraértelmezésére. Estére már megtelt a hely, köztük olyanokkal, akik csak a filmvetítésekre értek le. Itt olyan filmtörténeti ritkaságot vetítettek, mint Magyar Dezső 1970-es, utolsó itthon forgatott filmjét, a Büntetőexpedíciót.

Késő estére végül csak lett némi akciózás a Gólya körül: míg odabent Bors Máté próbált meg leszámolni a száz évvel ezelőtti ludovikás-monitoros lázadással, addig a gólyás eseménnyel szembeszálló Identitás Generáció meszezős, drapériaszaggatásos akcióba lépett odakint.

Bentre is jutott:

És az Identitás-akciója – amiről itt írtunk bővebben – után újra felkerültek a vörös posztók, ki tudja, meddig:

 

Fotók: tudósítónk

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hirschattila
2019. május 02. 15:16
VÖRÖS SÖPREDÉK
Hirschattila
2019. május 02. 15:14
VÖRÖS PROSZTÓK
nemecsekerno_007
2019. május 02. 11:02
Ez a dekoráció egy sablon, szinte bármilyen jellet rá lehet rakni :) volt korábban egy ilyen :) https://kep.cdn.index.hu/1/0/717/7170/71703/7170363_efbe2279dc1768736dfb9eb5a32f7fb7_wm.jpg
Mich
2019. május 02. 10:57
Patkánylázadás 2.2?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!