Exit poll: bejuthat az RMDSZ az EP-be

2019. május 26. 22:02

Az exit poll szerint 5,4%-ot kaphat a magyar párt. Közben a román államfő lemondásra szólította fel a kormányfőt.

2019. május 26. 22:02

Kelemen Hunor szerint ha a szavazatszámlálás igazolja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) exit poll felmérés által előrejelzett szavazatarányát, az erdélyi magyarságnak erős képviselete lesz a következő öt évben az Európai Parlamentben.

5,4 százalék az RMDSZ-nek

Kelemen Hunor az RMDSZ kolozsvári székházában berendezett eredményvárón reagált az urnazárás utáni percekben arra, hogy az egyik román közvélemény-kutató intézet az urnáktól kijövők megkérdezése alapján 5,4 százalékos eredményt jelzett előre a magyar szövetségnek.

Az RMDSZ elnöke elmondta: a szövetség 440-460 ezer szavazatot szerezhetett, ami jelentősen meghaladja a korábbi EP-választásokon szerzett szavazatszámot, és a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredményhez hasonlít.

Kelemen Hunor köszönetet mondott mindazoknak, aki a magyar szövetségre szavaztak. Úgy vélte, hogy a támogatásuk révén az RMDSZ-nek erős, határozott és kiegyensúlyozott hangja lesz az EP-ben. Megjegyezte: küszöbön áll az Európai Unió megreformálása, és reményei szerint az erdélyi magyarság is bele fog szólni a változásokba. kelemen Hunor szerint Az EP RMDSZ-es képviselőinek fontos feladata lesz, hogy elfogadtassák a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

Iohannis: A kormánynak távoznia kell!

A bukaresti szociáldemokrata (PSD) kormány távozását sürgette Klaus Iohannis román jobboldali államfő vasárnap este, miután az európai parlamenti (EP-) választások rekordmagas részvétellel zárultak, és az államfő által kiírt korrupcióellenes népszavazás is átlépte az érvényességi küszöböt.

A román államfő köszönetet mondott szavazatukkal a „korrekt, becsületes, igazságos, európai Romániáért" kiálló választóknak azért, hogy rendkívül magas – az EP-választáson 50, a népszavazáson pedig 40 százalékot közelítő - arányban járultak az urnákhoz.

Iohannis szerint mind az európai néppárti tagsággal rendelkező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), mind a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette ellenzéki USR-PLUS szövetség kiváló eredményt ért el, a PSD-t büntető választók akaratát pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ezek után világos, hogy a PSD-kormánynak, amelyet már korábban is a román demokrácia balesetének minősítettem, ezek után távoznia kell" – szögezte le az államfő.

Liviu Dragnea PSD-elnök vasárnap este úgy értékelte: Viorica Dancila miniszterelnöknek folytatnia kell a kormányprogram megvalósítását, de neki mint pártelnöknek vállalnia kell majd a felelősséget a PSD „nem túl örömteli" választási eredményéért.

Dragnea azzal hárította el az esetleges lemondását firtató újságírói érdeklődést, hogy a párt végrehajtó bizottsága előtt fog számot adni az EP-választás eredményéről, és nem fog „Facebookon üzengetni". A pártelnök szerint össze kell hívni júniusban a PSD rendkívüli kongresszusát, amelynek a párt államfőjelöltjéről is döntenie kell.

Dragnea vasárnap este cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy ő maga készül megpályázni az államfő tisztséget. Dragnea keserűen megjegyezte: nem is biztos, hogy lenne rá lehetősége. A pártelnök arra utalt, hogy hétfőn jogerős ítéletet hirdet a legfelsőbb bíróság második korrupciós perében, és ha még egyszer elmarasztalják, akkor nem kerülheti el bebörtönzését. Dragnea úgy vélekedett, hogy a PSD részéről Gabriela Firea bukaresti főpolgármesternek volna esélye leváltani az év végi elnökválasztáson a szerinte roppant kártékony Klaus Iohannis államfőt.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2019. május 27. 00:59
Az MKP kiesett. 4,96 %-ot ért el. 0,04 % hiányzott a bejutáshoz.
ntlaszlo
2019. május 27. 00:11
Remélem, ez bejön a közvéleménykutatóknak
reality
2019. május 26. 22:56
Szuper!
zolka50.50
2019. május 26. 22:52
Helyes! Gratulálok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!