Gulyás Gergely: A kormány szerint elfogadhatatlan a magyar himnusz betiltása

2019. április 04. 16:53

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium hamarosan nyilvánossá teszi hivatalos állásfoglalását a szlovákiai törvényről, amely bünteti a más országok himnuszainak nyilvános éneklését.

2019. április 04. 16:53

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja azt a szlovákiai törvényt, amely megnehezíti a jövőben más országok himnuszainak eléneklését nyilvános helyen, és erről a külügyminisztérium hamarosan nyilvános állásfoglalást ad ki – mondta az index tudósítása szerint Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. 

A Szlovák Nemzeti Párt által beterjesztett törvény az állami szimbólumoknak fokozottabb védelmet biztosító átfogó tervezetbe került be, és akár 7000 eurós pénzbüntetéssel is sújthatja a tiltás megszegőit. A módosítást a szlovák nacionalisták nem titkoltan a dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatára szabták, ugyanis a szlovákiai magyar csapat szurkolói körében már hosszú évek óta hagyomány, hogy minden mérkőzés kezdetekor eléneklik a magyar himnuszt.

Azóta a magyar ellenzéki pártok is reagáltak. A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával mindaddig, amíg nem születnek garanciák a magyar himnusz éneklését súlyosan korlátozó, a napokban elfogadott jogszabály visszavonására.

Az LMP szerint a szlovák parlament a jogszabállyal az európai alapnormákat rúgja fel. A magyar kisebbségek anyanyelvhasználati és oktatáshoz való joga a legfontosabb védendő értékek közé tartozik, és nincs helye semmilyen megalkuvásnak. Az LMP politikai közössége elfogadhatatlannak tartja, hogy  politikai döntések befolyásolják, hogy ki, hol énekli a magyar himnuszt. 

Az ügyben azóta az Új Szó-nak nyilatkozva megszólalt a dunaszerdahelyi DAC tulajdonosa, Világi Oszkár is, aki elmondta, a csapat stadionjában mindenképp énekelni fogják a magyar himnuszt, ha pedig megbüntetik őket, akkor befizetik a büntetést. 

A lapnak nyilatkozott a Híd frakcióvezetője, Bastrnák Tibor is, és bocsánatot kért a törvény miatt. Azt mondta, a koalíciós tanács ülésén a kapcsolódó fél mondat nem volt benne a törvény korábbi tervezetében, és a parlamenti vita során ugyan előkerült a dolog, de Bastrnák szerint pont akkor, mikor egyetlen hidas képviselő sem volt a teremben. Azt mondta, ha a törvényt azonnal nem változtatják meg, ő nem akar együttműködni a koalícióval, és a frakcióvezetői posztról való lemondását is kilátásba helyezte.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoz
2019. április 05. 13:28
DACból Le kell játszani a meccs előtt az összes EU-s himnuszt! 1.Cseh 2.Német 3.Francia 4......... Csak DAC-ból. ;) Utána feljelenteni saját magukat ! :)
Lami
2019. április 04. 19:27
Kreativan kell megoldani.ott Székely himnusz.az a románoknál is kiverné a biztositékot.szózat is lehetne még.
Pelso j.
2019. április 04. 18:42
Így van, elfogadhatatlan. Viszont SzP könnyen s gyorsan intézkedik ebben a V4 berkein belüli ügyben, ugye.
3M..
2019. április 04. 18:36
Milyen drasztikus ellenlépéseket tervez Szlovákiával szemben a kormány? A nemzeti imádság betiltása háborús indok is lehet akkor, amikor egy tényleg büszke nemzetet sértenek meg. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!