EPP: portugál és holland tagpártok is kezdeményezték a Fidesz kizárását

2019. március 01. 15:42

Szerintük a legnagyobb magyar kormánypárt „bomlasztja a Néppártot” és „számos lépése nem fér össze” az EPP ideológiájával.

2019. március 01. 15:42

A portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), majd a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) is indítványozta a Fidesz kizárását a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból (EPP).

A Politico című brüsszeli híroldal arról számolt be portugál sajtójelentések alapján, hogy a szintén EPP-tagpárt CDS-PP az európai pártcsalád elnökségének írt levelet a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését kérve. Indoklásként kiemelték: a Fidesz „nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az Európai Néppárt egységét és közös céljait”, a nézetkülönbségek pedig túl nagyok ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

Holland párttársuk, a CDA Joseph Daulnak, az EPP elnökének küldött levelet a Fidesz kizárását és vita lefolytatását kezdeményezve. A kiszivárgott dokumentumban hangsúlyozták, hogy a magyar kormánypártok számos lépése nem fér össze az Európai Néppárt ideológiájával, programjával és álláspontjával. „A közelmúltbeli fejleményekre tekintettel arra jutottunk, hogy a Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk” – közölte Rutger Ploum CDA-elnök a Politico korábbi beszámolója szerint.

Előző nap a flamand kereszténydemokraták (CD&V), a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), illetve a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) kérte hivatalos levélben Joseph Dault, az EPP elnökét a Fidesz kizárására. Múlt héten két svéd konzervatív tagpárt, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt. Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását.

(MTI)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
48gondolkodó
2019. március 04. 11:46
Döbbenetes ez a sok kizárást kérő antipolitikus. Az első poltikatudományi tanórán elmonják a pártépítés szabályait de a szétverését is a kizárással a szalámizálással, ráadásul választások előtt. Furcsa ez a sajátlábonlövés.
korona
2019. március 02. 10:10
A néppártok nem gondolnak arra, hogy a trianoni diktátum végleg lejár? Hogy Magyarország követelheti a jóvátételt? Hogy követelheti a kártérítést? Hogy a néppártok legitimitása pont a Fidesz nélkül megkérdőjelezhető és semmisek? Csak keményen tovább! Lehet ez a hatalom akármilyen, de ki lenne az a hülye, aki csak úgy átadnák a szétcincálóknak? Magyarország státusza forog kockán. Mindannyiunk léte, a haza egysége, egésze. A magyar kontinuitás folytatása. Nem könnyű ilyen körülmények között élni ebben a Magyarországban, de nekünk más szálláshelyünk nincs. Ezt kell élhetőbbé tennünk. Folytatnunk kell ennek a szegény hazának a megvédését, mint saját házunkét. Akinek itt nem teszik és nem akar velünk együtt harcolni a szabadságunkért, elmehet. A határok nyitottak, tessék emigrálni ebből a "börtönből". Ja? Hogy ők itt URALKODNI szeretnének a népen? Hát kérdezzék meg a magyar népet, hogy akarja-e szolgálni őket? Tudjuk a hibáinkat, a negatívumainkat, a rossz döntéseinket, de ez adott, ezt kell MEGJAVÍTANI, ezzel a világnézettel.
nyugalom
2019. március 02. 09:30
"Tavares és Szargentini" - egy alomból, egyet akarnak!
héttörpe
2019. március 02. 07:53
De sok a feocsogés kedves balnáci kollégàk! Kizárják a Fideszt? Hűha! Kivágják, mint macskát szarni? Nahát! Az nem merül fel egyikőtök pici agyaban sem, hogy a Fidesz esetleg tudja, mit csinál? Hogy abszolút eltervezett minden lépése? Hogy a háttérben már szerveződhet egy másik koalíció? Bár azt hiszem, tudom a választ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!