Trócsányi: a kommunizmust az áldozatok szenvedéséből építették fel

2019. február 25. 17:37

Elkeserítő, reménytelennek tűnő állapot Schmidt Mária szerint az, hogy még mindig létezhetnek kommunista gyökerű pártok.

2019. február 25. 17:37

A kommunizmust nem jól hangzó szózatokból építették fel, hanem az áldozatok szenvedéséből - jelentette ki az igazságügyi miniszter Budapesten hétfőn, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen. Trócsányi László azt mondta, pontos számokat nem tudnak, hiszen a rémtettek egy részére még mindig nem derült fény, de a rendszertől szenvedők nagyságrendjére lehet következtetni.

Közölte, hogy 1945-től 1988-ig a halálbüntetések mintegy háromnegyedét politikai okokból szabták ki: több mint 900 embert végeztek ki a torz jogrendszer felhasználásával. A meggyilkoltak száma azonban jóval nagyobb volt – hangoztatta. A kommunisták a börtönévekkel sem „fukarkodtak”: legalább 7-8 millió hónap szabadságvesztésre ítéltek magyar embereket – mondta a miniszter.

Hőseink is vannak, nem csak áldozatok

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója köszöntőjében kijelentette: elkeserítő, reménytelennek tűnő állapot, hogy halottak és szabadságuktól megfosztottak millióinak, megalázottak és megszomorítottak százmillióinak dokumentált sorstörténete ellenére ma is léteznek kommunista gyökerű pártok Európában, sőt a törvények által igazolt résztvevői az európai uniós közéletnek, egyebek mellett Franciaországban, Hollandiában és Svédországban.

Úgy fogalmazott: a kommunizmus – hasonlóan megvetett kistestvéréhez, a nemzetiszocializmushoz – legálissá és hétköznapi gyakorlattá tette az emberek megbélyegzését, kirekesztését, kínzását és meggyilkolását. A rendszerváltásra utalva azt mondta, épp harminc éve omlott össze a kommunista hazugságok kártyavára, azért, mert a magyar emberek rombolták le.Ezért -– folytatta – „az áldozatok milliói mellett nekünk hőseink, mártírjaink is vannak!” (Schmidt Mária teljes beszédét itt olvashatja el.)

Minden magyar család érintett

Ideje, hogy politikai pártállástól függetlenül ki tudjuk mondani: a kommunizmus közös magyar tragédiánk volt – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn Budapesten, a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Alig van olyan magyar család, amelyet ne sújtott volna valamilyen formában a kommunizmus - hangsúlyozta Varga Mihály, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a Gyorskocsi utcai börtön előtt mondott beszédében. A tárcavezető a KDNP kerületi szervezete és a KDNP fővárosi választmánya által szervezett megemlékezésen úgy fogalmazott: „a magyar nemzet megtanulta, hogy a téboly fertőz, és ha nem vigyázunk, új téboly fogan”.

A kommunizmus és a bolsevisták az anyagi javak mellett a lelkünket, a hitünket, a kultúránkat és az egyházunkat akarták elvenni, azaz a lényegünket akarták megsemmisíteni – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben hétfőn, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen.

Kásler Miklós hangsúlyozta, a történelem során a magyaroknak mindig voltak ismert áldozatai és mártírjai, de voltak egyszerű emberek százai és ezrei is, akik nem csak hazájukért és családjukért, hanem a hitükért is odaadták életüket. „Ezt akarták tőlünk elvenni, (...) pedig minden ilyen kísérlet eleve reménytelen, nem lehet azokat eltántorítani és eltávolítani, akik a szeretetben élnek, hisznek és remélnek. Mindent el lehet fojtani és hallgattatni, de ezek a gondolatok és érzések ott vannak, és az első adandó alkalommal felszínre kerülnek” – fogalmazott a miniszter.

Az ünnepség előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét az 1948-as kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri áldozatokra emlékezve a község római katolikus templomában.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manzárd
2019. február 25. 19:38
A kerítést meg keresztény szeretetből?
Harangláb
2019. február 25. 18:47
Modern kori rabszolgatartó rend
Starlord
2019. február 25. 18:40
13 éves voltam rendszerváltáskor, kőbányán laktam a pongrácz lakóteleptől nem messze, nem volt egy gazdag környék, de hogy egész gyerekkoromban nem láttam annyi hajléktalant mint ma egy átlagos napon az konkrét... A kapitalizmus pont olyan mint a kommunizmus, csak az egyik táborokban gyilkolja az embereket, a másik a szemed előtt az utcán...
luga
2019. február 25. 18:27
A kommunista mese nagyon szép volt, csak a gyakorlat egész más volt. Az összes primitív akarnok kisajátította a hatalmat, és (vissza) éltek vele. Nyugaton csak a szép meséről hallottak, de nem tapasztalták meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!